Este primul an în care vânzarea mieilor e interzisă în pieţe, târguri sau din portbagajul maşinii. Teoretic, doar pentru că practic, animalele se vând în continuare direct din gospodărie. Cumpărătorii nu văd niciun act medical, merg doar pe încredere. Un gest riscant şi extrem de periculos, spun medicii. O echipă Observator a filmat negocierile, la poartă. Şi nu doar la ţară, chiar şi în Bucureşti.

Un gospodar din Călugăreni, judeţul Giurgiu, nu are nicio dovadă pentru cumpărători că ceea ce spune e şi adevărat. Culmea, în localitatea lui, vânzarea animalelor a fost interzisă în târguri, după ce a fost descoperită pesta porcină.

Articolul continua dupa recomandari

Reporter: Sunt testaţi la veterinar?

Gospodar: Nu ai treabă cu aşa ceva, ăştia nu au, nu fac d-astea, nu aveţi treabă!

O stână de unde putem cumpăra miei am găsit şi în Bucureşti. Animalele sunt sacrificate pe loc, în condiţii insalubre. Vânzătorul susţine că animalele sunt prea mici să fie văzute de un veterinar.

Reporter: Dar oile fac, în general, vreo boală, ca la porci?

Vânzător stână: Nu, nu. Păi cum zic ăştia cu "limba albastră", dar pe unde e mulţime, pe la ăştia, pe la Sibiu, dar aici la noi, două-trei sute de oi.

Potrivit legii, mielul poate fi tăiat doar la abator. Pentru a obţine un preţ bun, 12 lei pentru un kilogram, mulţi însă clienţi ignoră pericolele.

Dan Lescai, medic veterinar: Sunt riscuri de transmitere a unor boli infecţioase, în primul şi în primul rând, să nu uităm de toxioplasmoză, de salmoneloză, de Escherichia coli, toate acestea pot fi vehiculate prin carnea acestor animale tăiată în condiţii insalubre sau neverificată de medicul veterinar.

Autorităţile ameninţă cu amenzi.

Rares Habeanu, ANSVSA: Ei riscă amenzi între 20.000 şi 40.000 de lei pentru comercializarea unei cărni neexpertizate sanitar veterinar.

Transportul animalelor vii este de asemenea interzis.