Doi medici români au descoperit reţeta imposturii! Au ajuns în funcţii cheie în instituţiile statului - Colegiul Medicilor sau Facultatea de Medicină, cu ajutorul unor acte inventate, respectiv derogări false. Unul dintre ei a câştigat astfel 15 mii de lei lunar. Cele două cazuri au fost descoperite de Libertatea şi sunt confirmate de Ministerul Sănătăţii.

Medicul Alexandru Checheriţă. La 36 de ani, este şeful Comisiei de Nefrologie din România, predă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi conduce Clinica de nefrologie şi dializă a Spitalului "Sf. Ioan". Colegii lui sunt primii care îi contestă experienţa.

Articolul continua dupa recomandari

Coleg: Nu a ţinut niciodată un curs la studenţi! Niciodată! Nici prezentări, nici cursuri, nici nu susţinea lucrări. Aduce pacienţi şi erau văzuţi de intermediari, de alţi doctori

CV-ul e însă impresionant. La 26 de ani a devenit doctor în ştiinţe medicale, la 31 de ani medic primar şi conferenţiar, iar la 32 de ani profesor universitar.

Cum a reuşit aceste perfomanţe?

Jurnaliştii de la Libertatea au descoperit că în 2014, Alexandru Checheriţă a obţinut o derogare care i-a permis să susţină examenul de medic primar cu 3 ani şi jumătate mai devreme decât avea voie prin lege. Orice medic specialist trebuie să aştepte 5 ani până să dea acest examen, dar nefrologul a aşteptat doar 1 an şi jumătate. Derogarea este o excepţie şi poate fi dată cu cel mult 6 luni înainte să se împlinească cei 5 ani.

Coleg: Dumnealui s-a lăudat şi a susţinut că este susţinut şi de rectorat, de decanat, de Colegiul Medicilor şi să fim foarte atenţi cum ne comportăm cu dumnealui că s-ar putea să zburăm din UMF, s-ar putea să ne pierdem pâine practic şi să facem medicină în stră inătate dacă nu suntem supuşi, tăcuţi.

Derogarea, care putea fi dată doar de ministrul de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, nu există. A fost făcută în calculatorul Ministerului Sănătăţii de o angajată cu userul "VIOLETA". Angajata a fost deja suspendată.

Ascensiunea fulminantă a medicului i-a adus, potrivit declaraţiei de avere, 15.000 de lei lunar, de la cele trei locuri unde este angajat. În urma anchetei, Checheriţă a fost dat afară din Comisia de Nefrologie. Nu a mai trecut nici prin spital. Echipa Observator a încercat să ia legătura cu el, dar şi cu angajata Ministerului Sănătăţii. Fără succes.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bycureşti ne-a declarat că a început o anchetă în ceea ce îl priveşte pe Alexandru Checheriţă. Cei de aici urmează să stabilească cum medicul a ajuns cadru universitar.

Şi nu este singurul caz. Jurnaliştii de la Libertatea au descoperit că un alt coleg care lucrează la aceeaşi secţie şi-a trucat cariera. Nefrologul Andrei Niculae a devenit medic primar după 3 ani şi jumătate, în loc de 5 ani. El este acum directorul executiv al Colegiului Medicilor București şi profesor conferenţial. Medicul nu a putut fi contactat.