Drob, cozonac, ouă roşii şi masa de Paşti este gata în mai puţin de un minut. Decât să stea zile întregi în bucătărie, românii ocupaţi preferă să ia preparatele de-a gata, din supermarket. Câştigă timp, dar pierd astfel tradiţia şi gustul autentic. Deşi mai e până la Paşte, goana prin magazine a început deja. Unele produse au câteva luni termen de valabilitate, aşa că pot fi consumate până la vară.

Cozonac şi pască de-a gata, ouă deja vopsite şi drob gătit cu mult timp înainte de sărbători. Pe rafturile magazinelor găsim tot meniul de Paşte. Pentru cei care nu au timp să gătească, e singura soluţie. 

Articolul continua dupa recomandari

Coşul de cumpărături pentru Paşte face 100 de lei

Practic, în doar câteva minute pregătim masa de Paşte, fără să trecem prin bucătărie. O pască, un cozonac, 10 ouă colorate şi un  kilogram de drob o să coste aproape 100 de lei.

Dacă din produsele pregătite în casă putem mânca doar câteva zile, cele din supermarket rezistă câteva luni. Cozonacul şi pasca, spre exemplu, expiră în august.

Cei care ţin la tradiţie, dar şi la sănătate pierd ore doar cu frământatul, dospitul şi coptul cozonacului.

Paula Vals, producător cozonaci: Facem cozonacul aşa cum îl făcea bunica, în covată de lemn, frământat, cu lapte şi cu unt, cu stafide, cu cacao. Are eticheta cea mai curată posibilă şi, bineînţeles, termenul cel mai scurt

Culoarea folosită la ouă nu trebuie să treacă de coajă

Atunci când vine vorba de sănătate nu ar trebui să economisim timp, spun medicii. 

Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie: Drobul, pasca, cozonacul pot conţine până la 7-8 euri sau stabilizatori, substanţe chimice. Toate vopselurile din comerţ conţin substanţe chimice şi este foarte important ca aceste substanţe chimice să nu treacă în partea albă a oului

Nici cumpărăturile cu două săptămâni înainte nu sunt indicate. Cu cât sunt ţinute mai mult în frigider sau în dulap, cu atât alimentele îşi pierd mai repede din savoare.