Lansarea pe piață a unui business vine întotdeauna cu unele riscuri. Nu există companie care să nu se confrunte cu un anumit grad de risc, însă ce contează cu adevărat este strategia pe care ele o aplică pentru a minimiza riscurile.

Fie că este vorba despre angajarea oamenilor potriviți, de evitarea clienților care pot dăuna afacerii, analiza corectă a pieței ori anticiparea problemelor economice, orice antreprenor responsabil este dator să își ia măsurile de siguranță necesare ca afacerea lui să treacă cu bine peste perioadele dificile și să aibă succes. 5 antreprenori au dezvăluit, pentru Inc.com, care sunt tehnicile și strategiile pe care le folosesc pentru a se proteja de riscuri:

Articolul continua dupa recomandari

Bazează-te pe ce știi să faci

„Nu investim în businessuri noi și nu facem parteneriate dacă nu ne putem folosi în ele punctele noastre forte. Am ajuns la concluzia că avem două arii în care suntem cei mai buni și încercăm să rămânem pe aceste două nișe foarte mici. Cât timp țintim doar acele oportunități care ne ajută să ne punem în valoare calitățile și ce știm să facem cel mai bine, nici nu trebuie să luăm în considerare riscurile”, spune Richard Wilson, CEO-ul Wilson Holding Company.

Adeseori, companiile aflate la început de drum nu numai că nu se specializează pe o nișă, dar fac greșeala de a încerca să atragă cât mai mulți clienți. Unii se dovedesc a fi dăunători afacerii. Gândește-te doar la scenariul în care atragi mai mulți clienți rău-platinici, iar la final de lună îți dai seama că vei avea o problemă de cash-flow. Desigur, există și lista clienților rău-platnici, unde oricine poate să verifice rapid înainte de a bate palma cu o companie pentru un parteneriat. În rest, o atenție sporită la fiecare pas pe care îl face businessul tău și direcția spre care se îndreaptă poate scădea considerabil nivelul de risc.

Analizează temeinic datele

„Folosim întotdeauna informații relevante pentru a lua cele mai bune decizii. Pentru a facilita munca, am creat un sistem intern de raportare a datelor, pe care orice angajat îl poate accesa. Acest lucru înseamnă că fiecare angajat poate obține rapid informațiile de care are nevoie, ceea ce a dus la o creștere a productivității și a încurajat echipele să fie mai independente și eficiente”, spune Steve Schaffer, CEO-ul companiei Offers.

Analiza datelor te poate ajuta să evaluezi corect deciziile între care oscilezi și să o iei pe cea mai bună. De exemplu, nicio companie nu se poate extinde cât timp nu are o analiză completă a clienților săi, a publicului-țintă, a efortului financiar pe care îl presupune o astfel de măsură etc. La fel ca în marketing, unde analiza datelor este cel mai bun instrument prin care angajații se pot asigura că mesajul lor ajunge la publicul potrivit și este adaptat acestuia.

Privește lucrurile în perspectivă

„Echipa noastră de conducere discută fiecare decizie care are un impact asupra businessului. Deși la final decizia este luată de o singură persoană, am descoperit că este extrem de important să ai mai multe perspective asupra aceleiași situații. Dezbaterea deciziilor înseamnă să privești în ansamblu tot ce înseamnă puncte tari, puncte slabe și context. Asta ne ajută să ținem riscurile sub control”, spune Keith Roberts, fondatorul companiei Zenman.

Atunci când are loc o discuție liberă în legătură cu deciziile importante care privesc compania, mai multe perspective te pot ajuta să iei în considerare și lucrurile care ți-au scăpat din vedere.

Angajează oamenii potriviți

„Cred cu tărie că este esențial să îți selectezi angajații cu atenție și să te asiguri că lucrezi cu oameni competenți, responsabili, ale căror valori corespund cu cele ale companiei. La fel de important este și ca procesul de învățare să nu se oprească niciodată. Trainingurile, îmbunătățirea constantă a comunicării și evaluarea periodică a riscurilor te ajută să te menții întotdeauna cu un pas înainte”, spune Rachid Zahidi, CEO-ul Sentinel Background Checks.

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru orice business este să angajezi oamenii nepotriviți sau lipsiți de experiență, mai ales în pozițiile de management. Un manager slab pregătit nu numai că va trage în jos compania, dar poate fi un motiv de nemulțumire și pentru angajații competenți pe care îi coordonează.

Cunoaște domeniul în care activezi

„Dacă visezi ca într-o zi să îți deschizi propria brutărie, dar nu ai lucrat niciodată într-una sau nu ai idee despre cum să obții profit din ea, înseamnă că nu ar trebui să te lansezi într-o asemenea afacere. Înainte să pun bazele companiei mele, lucram în acest domeniu de șase ani și îmi creasem relații cu mai multe organizații mari, dar și cu oameni aflați în posturi de conducere. În momentul în care cunoști industria în care lucrezi, vei ști și cum să minimizezi riscurile, să îți asiguri clientela și să scoți bani din business”, crede April Cleek, CEO-ul EHR Concepts.

Fără să ai experiență în domeniul în care visezi să îți lansezi businessul, riscurile cresc exponențial. Nu numai că nu vei ști să gestionezi problemele inerente, dar îți va fi cu atât mai greu să îți dai seama ce model de business ar trebui să aplici și cum să îți conduci compania spre succes.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Fh Photo