Tânăra din Iași care a născut un băiețel fără să știe că e însărcinată își va boteza copilul Tudor. Este numele medicului care a asistat-o la Urgențe și care i-a spus că va fi pentru a treia oară mamă.

In toiul nopții o femeie din judetul Iași a sunat la 112 din cauza unor dureri abdominale. A aflat că e însărcinată abia când a ajuns la urgențe, la Spitalul Sfântul Spiridon.

Articolul continua dupa recomandari

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU Spitalul Sf. Spiridon Iași: Ambulanța a adus o pacientă de 37 de ani, o pacientă care a declarat că are dureri abdominale și a fost adusă pentru investigații și tratament. La preluarea de către echipa medicală s-a evaluat și s-a făcut examen fizic și medicul de gardă a constatat că este vorba despre o femeie însărcinată, cu o sarcină aproximativă de 7 luni, care avea naștere declanșată.

Medicii au intervenit, iar tânăra a adus pe lume un băiețel, cu o greutate de doar 1 kilogram și 800 de grame. Bebelușul și mama au fost transferați la maternitatea Cuza Vodă din Iași.

Femeia le-a explicat medicilor că nu a știut despre sarcina pentru că nu mai avusese menstruație de mai bine de doi ani și crezuse că este la menopauza. 

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU Spitalul Sf. Spiridon Iași: Mama nu știa că este însărcinată, nu știa că urmează să nască. Este o pacientă care avea antecedente două nașteri, având doi copii adolescenți acasă. 

Din fericire in acest caz atât mama cât și copilul sunt bine. Medicul care a ajutat la venirea pe lume a celui mic spune că femeia a fost initial șocată, dar apoi s-a bucurat. 

Tudor Merticariu, medic la Unitatea Primiri Urgențe de la Spitalul Sf. Spiridon: O experiență unică. O doamnă de 37 de ani care a venit cu dureri abdominale, pe care am tratat-o, neștiind că este gravidă, deși mai avea acasă doi copii născuți prin cezariană. Am ajutat-o, am aflat și noi, și ea, cu aceeași mirare că este gravidă. După ce a născut, s-a bucurat foarte tare! Mi-a promis că va boteza copilul cu prenumele meu, Tudor!

Cezar Rotaru, purtător de cuvânt Maternitate Elena Doamna Iași: Din păcate se mai întâmplă și nu foarte rar. N-aș putea să vă dau un procent exact, dar, undeva, spre 20 la sută, cred. Spun că nu au avut timp, că au fost plecate din țară, că au alți copii și nu au apucat să se ocupe de sarcina în curs. În ultima vreme am avut destul de multe paciente.

Riscurile la care se expun atât mamele, cât și bebelușii sunt uriașe, explica medicii. 

Cezar Rotaru, purtător de cuvânt Maternitate Elena Doamna Iași: La urma urmei, fiecare mamă vrea un copil sănătos. Ca să ajungi la dezideratul ăsta trebuie să faci ce ține de tine, ca să ajungi la finalitatea dorită. Asta înseamnă vizite la medic, luarea în evidență la un medic care să îți urmărească sarcina, să știe ce analize să-ți recomande. În caz că apar probleme, el poate să decidă dacă trebuie să suplimenteze analizele făcute. Așa, poți să ai noroc să ajungi la final cu un copil normal sau nu. Sunt multe situații amenințătoare de viață și în cazuri și în cazul mamei.

O statistica din 2011 arata că 25 la sută dintre femeile din Romania nu merg la un control periodic la ginecolog și nici nu își monitorizeaza sarcina la un medic specialist.