Mamele cu bebeluşi care au lucrat pe contracte cu drepturi de autor sunt disperate. S-au trezit cu o indemnizație mai mică decât ceilalţi părinţi. Mai exact, statul calculează acum un procent de 85% din veniturile impozitate, nu din întreaga suma încasată de angajat. Ministerul Muncii spune însă că situaţia este perfect legală şi că decizia de acordare a banilor rămâne la inspectorii ANAF. 

Ana are un copil de 6 luni și spune că a primit mai puțini bani de la stat pentru că avea un contract pe drepturi de autor la firma la care lucrează. Câştiga 1.800 de lei pe lună şi se aştepta să primească acum undeva la 1.500 de lei, adică 85%. În realitate, a primit doar puţin peste 500 de lei. 

Articolul continua dupa recomandari

Iar în situaţia Anei sunt multe mame. O situaţia care stârnit o adevărată revoltă în on line şi nu numai. Mai ales după scandalul indemnizaţiilor uriaşe. 

IONELA NĂSTASE, blogger: "Este un favor făcut prin lege angajatorului, prin neimpozitarea unei părti din depturile de autor, care se întoarce împotriva angajatului. Problema e că nu este peste tot la fel şi ne trezim cu două  mămici ieşite din câmpul muncii pentru a deveni mame, s-au trezit cu decizie pentru indemnizaţie cu suma total diferită."

De partea cealaltă, Ministerul Muncii spune că baza de calcul a indemnizaţiei este rezultată după scăderea celor 40 de procente deduse și după aplicarea impozitului. 

Oricum ar fi, situaţia indemnizaţiilor pentru creşterea copilului nu pare să mulţumească pe nimeni. În acest moment, în România, 108.000 de mame primesc suma minimă de la stat, adică 1.200 de lei, în timp ce alte 600 de persoane au încasat sume mai mari de 10.000 de lei.

În ţări ca Austria sau Belgia plafonul în cazul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului este de 700 de euro. Sunt şi cazuri ca Elveţia, unde statul nu plăteşte nimic. Nivelul de trai, însă, este diferit.