A început sezonul. mieilor pentru Paşte. Prețul însă îi nemulțumește pe oier. Cererea nu mai este ca altădată, iar fermierii se tem că vor rămâne cu animalele în ţarc. Fără prea multe așteptări, crescătorii de ovine își pun toate speranțele, din nou, în reluarea exportului de miei către țările arabe.

Gheorghe Dauti, fermier de câteva decenii, se uită cu jale cum mieii româneşti crescuţi pentru Paşte sunt încă în staul. Mai sunt trei săptămâni până la sărbătoare, dar nimeni nu se înghesuie să cumpere. 

Articolul continua dupa recomandari

Pentru export, fermierii români trebuie să îşi vândă animalele intermediarilor. Israelul a suspendat importul de carne de miel românească, de la începutul anului. Nu se mai vând miei româneşti nici în Arabia Saudită şi nici în Iordania, pentru că nu s-a îndeplinit acordul de a furniza doar berbeci.

Preţul unui kilogram de miel, în viu, porneşte anul acesta şi de la 9 lei, direct din poarta fermierului. În pieţe sau târguri, ajunge şi la 12 lei. 

În fiecare an, de Paşte, aproape un milion de miei sunt sacrificaţi, în timp ce disponibili pentru vânzare sunt în jur de 7-8 milioane.

Cei mai buni miei pentru Paşte sunt cei care sunt născuţi de Crăciun. Mieluţa are acum 18 kilograme şi în câteva săptămâni va mai pune încă două

Însă, preţurile diferă în pieţe. Un singur comerciant şi-a încercat norocul <intra carton> într-o piaţă din Capitală şi vinde kilogramul cu 25 de lei. Pe internet preţul porneşte de la 10 lei, dar este negociabil. În magazine, nici urmă de miel românesc pe vremea asta. Doar din import. Se vinde cu 40 de lei câteva sute de grame.

Marile magazine se vor aproviziona cu miel românesc la sfârşitul lunii martie.