Soarta magazinelor de stat cu produse româneşti atârnă de un fir de aţă. Doar două s-au deschis de anul trecut şi până acum. Restul, până la 80, ar putea rămâne doar planuri pe hârtie. Actualul ministru al Agriculturii spune că reţeaua de magazine este un paravan pentru "probleme cu iz penal". Două anchete verifică acum acuzaţiile ministrului.

În magazinele de stat Unirea, raftruile sunt pline cu produse tradiţionale româneşti. Carne, lactate sau peşte, toate vin direct de la micii producători autohtoni.

Articolul continua dupa recomandari

Aproximativ 80 de astfel de magazine ar fi trebuit deschise în toată ţara. În plan, erau şi o reţea de centre de colectare şi depozite pentru produsele livrate de fermieri. Pe hârtie, sună bine. În practică, însă.

Rețeaua de magazine Unirea, un proiect de peste 90 de milioane de lei, a rămas cu doar două magazine: unul aici, în București şi altul în Sibiu. Nu se ştie însă dacă pe viitor vom mai vorbim despre astfel de magazine întrucât planurile de dezvoltare sunt blocate.

Oficialii dau vina unul pe celălalt

După acuzaţiile lansate de ministrul interimar al Agriculturii a fost și un control. Adrian Oros spune că doar anumiţi producători au acces la magazinele statului, selectaţi pe criterii politice.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii - Anchetă penală? Da! Achiziţii? Cei din consiliul de administrație spun că cei din Executiv au achiziționat și-au dat un avans de aproape un milion euro pe care îl vor pierde pentru un depozit și o livadă.

Directorul adjunct de investiţii al Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea, Adrian Izvoranu neagă acuzaţiile ministrului.

Adrian Izvoranu, directorul adjunct de investiţii al Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea - Am înțeles că e fraudă, delapidare, tot felul de cuvinte care sună bine mediatic, dar care n-au nicio acoperire în practică. Presupun că va referiți la evenimentul politic reglementat de lege - ziua produsului românesc. Nu e un eveniment politic

Petre Daea: "O mitralieră în mâna nebunilor!"

Şi fostul ministrul al agriculturii Petre Daea, în mandatul căruia a fost demarat proiectul magazinelor de stat, susţine că acuzaţiile sunt nefondate.

Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii - E o preocupare în general a Guvernului privind Corpul de Control, care a devenit o mitralieră în mâna nebunilor!

Primul magazinul alimentar de stat a fost deschis în Capitală în toamna anului trecut. Investiţia s-a ridicat la 60 de mii de euro. Pentru al doilea, cel din Sibiu, s-au cheltuit în jur de 15 mii de euro.