Cine s-a simţit obosit, apatic, trist astăzi,luni, trebuie să ştie că a trecut peste Lunea Albastră. Sau Blue Monday. Folosind o formulă specială, ştiinţifică, specialiştii au stabilit că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă din an. Iată factorii care stau la baza acestui calcul cât se poate de serios.

Cliff arnall a descoperit o in 2005 formula care explică cel mai bine fenomenul Blue Monday.

Articolul continua dupa recomandari

Fenomen care ţine de mai mulţi factori importanţi: vremea de afară, lipsa banilor din luna ianuarie, perioada post sărbători şi post vacanţă, toate combinate cu lipsa de motivaţie de la început de an.

Peste 300 de milioane de persoane de toate vârstele suferă de depresie. În România, aproape 20 la sută dintre oameni au o afecţiune psihică şi doar jumătate dintre ei recunosc şi merg la medic să se trateze. La primele simptome, spun specialiştii, ar trebui să apelăm la un psihoterapeut.

Cătălina Hogea, psihiatru: O stare foarte trista în care persoana respectiva nu mai are chef sa faca nimic, devine mai iritabila, isi schimba orarul de somn, programul alimentar, calitatea vietii ii este afectata pe mai multe planuri, social, profesional, familial.

Pentru că linia între o stare de anxietate şi depresie este foarte fină, dacă aceste simptome durează zilnic, de mai bine de două săptămâni, specialiştii ne recomandă să apelăm la un psihoterapeut. Este şi cazul lui Andrei:

Andrei, pacient depresiv: Mă inchid in mine, nu mai socializez, imi fac ganduri, vad partea negativa, eu tind sa vad parti negative ca sa stiu cum reactionez, dar din exterior nu se vede chiar asa.

Soluţia este să găsim o sursă de fericire. Oricât de mică ar fi şi oricât de puţin ar dura. Iar anul acesta, paradoxal, Lunea Albastră a coincis cu Ziua internaţionala a îmbrăţişărilor.