Lumânări parfumate trebuie lăsată să ardă până la capăt prima oară, dacă vrem să o refolosim. În felul ăsta, când se va solidifica nu-şi va schimba forma. Iar dacă fitilul scoate fum, înseamnă că a ars prea mult. Lumânările sunt potrivite şi drept cadou şi uneori unul foarte scump. 

Colega noastră, Rosse Stan s-a interesat, ba chiar a filmat procesul de naştere a lumânărilor hand-made, într-un material special, prezentat la Observatorul orei 12. 

Articolul continua dupa recomandari

La începuturi, egiptenii preparau lumânarile din ceară de albine sau grăsimi naturale. Astăzi, electricitatea le-a luat locul, dar asta nu-i descurajează pe comercianţi. Dimpotrivă, îi provoacă să descopere variante noi.

Flaviana Isachi, manager outlet: Avem o colecţie din Belgia, dar este inspirată din Tanzania. Avem parfumuri care se constituie doar pe bază de puternic, de lemnos, miros de piele, cât şi gamă florală. Fiecare lumânare vine într-un recipient suflat în sticlă de artizani. Ceara este minerală, fitilul este fără plumb - adică nu produce fum la ardere. 

Cel mai important este să fim atenţi la compuşii chimici. Un studiu arată că lumânările pe bază de parafină emană chimicale, cum ar fi benzenul sau toluenul.

Flaviana Isachi, manager outlet: Este o gamă care protejează mediul înconjurător, din mediul de preluare a uleiurilor, pâna la ceara folosită. Aici avem o colecţie inspirată din Art Deco. Sunt în vase de porţelan, iar fiecare este individuală. Cea mai individuală poate fi Basilica. Are arome de apă sfinţită, busuioc şi tot ce aduce aminte de zona mediterană a Romei. 

Timpul de ardere este diferit. La fel şi preţul. O lumânare de 15 cm costă 300 de lei şi arde aproximativ 60 de ore, iar o lumânare de peste 30 de cm costă aproape 2000 de lei şi rezistă pâna la 600 de ore. 

Însă, variantele handmade sunt şi ele foarte apreciate. Cristina face lumânări din ceară de soia care e biodegradabilă şi regenerabilă.

Cristina Băicoieanu, handmader: Ceara de soia arde dublu, nu emană fum toxic, arde mult mai curat, iar parfumul este persistent. Procesul nu este greu, dar trebuie să ai răbdare. Topeşti ceara, adaugi fragranţa, amesteci 2 minute şi apoi adaugi în recipient. 

Dar şi aici există reguli.

Cristina Băicoieanu, handmader: Lumânările să fie arse doar 4 ore maxim. Se lasă la stins, se solidifică şi apoi putem să o aprindem din nou.

Astfel mirosul rămâne intact. Ca şi fitilul, dacă folosim "ustensilele" potrivite.

Cat despre preferinţe, vorba ceea-câte capete atâtea păreri. În trend, spune Cristina, pare să fie acum uleiul cu miros de rufe proaspăt spălate.