”Fărşangul”, un obicei vechi de sute de ani care marchează sfârşitul iernii şi începutul Postului Paştelui, este încă păstrat în comunităţile româneşti şi maghiare din judeţul Alba. ”Înmormântarea Fărşangului”, înmormântare simbolică a iernii, a avut loc, în comuna Rimetea, localitatea cu populaţie majoritar maghiară, la sărbătoare participând sute de oameni.

Începutul Postului Paştelui era marcat, în vechime, în comunităţile româneşti şi în cele predominant maghiare prin obiceiuri similare, unul dintre acestea fiind ”Fărşangul”, păstrat încă sub aceeaşi denumire în două localităţi din Alba.

Articolul continua dupa recomandari

Obiceiul păstrat până astăzi a fost filmat şi postat pe Internet.

La Cetea, în comuna Galda de Jos, obiceiul poartă denumirea de ”Jocul Fărşangului” sau ”Fărşangul Românesc”, în timp ce la Rimetea, localitate cu populaţie majoritar maghiară, tradiţia este denumită ”Înmormântarea Fărşangului”.

Etnograful Petruţa Pop spune că în Transilvania există în tradiţia populară o serie de sărbători legate de Postul Paştelui, în special în prima săptămână a postului sau de ”lăsata secului”. Potrivit acesteia, ”lăsata secului” era ultima sărbătoare pentru comunitatea creştină înainte de Postul Paştelui, fiind ”un adevărat hotar” între o perioadă ”de dulce”, propice mai ales pentru distracţii, şi o perioadă mai sobră, destinată în special reculegerii şi muncii.

”Înmormântarea Fărşangului” este, potrivit etnografilor, unul dintre cele mai vii şi colorate obiceiuri legate de începerea postului, păstrat de sute de ani de comunitatea maghiară din Rimetea.

Obiceiul de la Rimetea simbolizează închiderea iernii şi pregătirea comunităţii pentru reluarea activităţii agricole, întrerupte în timpul sezonului rece.

Duminică, localnicii din Rimetea îşi continuă petrecerea marcând intrarea oficială în noul an agrar. Oamenii se adună la rude sau prieteni bucurându-se de ”înmormântarea iernii”, iar bucătăresele fac plăcintele de post cu varză sau cartofi.

Sursa: News.ro, YouTube