Avem cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană, dar şi cele mai mici apartamente. Un paradox moştenit din comunism, când casele de tip "cutie de chibrituri" erau norma. Tendinţa se păstrează şi în prezent, când cei mai mulţi români îşi permit cel mult un apartament cu două camere. Aşa se ajunge ca şi noile generaţii să îşi întemeieze familii în locuinţe de 40 de metri pătraţi.

96 la sută dintre familiile din România au în proprietate locuinţa în care trăiesc. Este cel mai mare procent din Uniunea Europeană. Dar, într-o ţară cu putere slabă de cumpărare, acest lucru vine cu un cost. Lipsa de spaţiu.

Articolul continua dupa recomandari

Statisticile arată că suprafaţa medie a unui apartament este în ţara noastră de 40 de metri pătraţi. Adică mai puţin de jumătate de media Uniunii Europene, unde apartamentul mediu are 90 de metri pătraţi. Chiar şi vecinii noştri din Bulgaria se bucură de mai mult spaţiu. Aici, apartamentele au o suprafaţă medie de 70 de metri pătraţi.

Românii stau înghesuiți

Nu doar spaţiul mic este o problemă, ci şi faptul că românii stau înghesuiţi. 48,4 la sută dintre locatarii din România împart camera cu o persoană care nu le este soţ sau partener. Este cea mai mare rată din UE, unde doar 16,6 la sută dintre locuitori sunt în această situaţie.

Iar traiul la comun are efecte şi asupra sănătăţii. Mai ales în cazul copiilor, care au un risc de trei ori mai crescut să dezvolte infecţii respiratorii sau meningită, arată studiile.

La modul normal ar trebui să fie patru încăperi de locuit. Dormitor pentru părinţi şi câte un dormitor pentru fiecare copil - Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecților

Având în vedere că preţul mediu, la acest moment, este undeva la 1.000 - 1.100 de euro pe metru pătrat, un apartament s-ar încadra în categoria apartamentelor cu trei sau patru camere, la un cost între 90 şi 100.000 de euro -  Cosmin Ivan, secretar general Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari

Este un preţ pe care majoritatea românilor nu şi-l permit, chiar şi cu programe de ajutor, precum "Prima Casă".

Mai mult, creditul de maximum 66.500 de euro pe care statul îl garantează prin program a determinat dezvoltatorii să mizeze pe locuinţe mai mici, care se încadrează în această sumă.

Suprafaţa minimă este reglemetată de o lege specială. Un apartament cu două camere nu poate avea mai puţin de 52 de metri pătraţi. Suprafaţa minimă a camerei de zi trebuie să fie de 18 metri pătraţi, iar cea a dormitorului de minimum 12 metri pătraţi.