”Salvați-ne ca să vă putem salva. Fiți sinceri și spuneți-ne adevărul”. Este apelul salvatorilor nevoiți să lupte cu virusul care a înspăimântat mapamondul.

Medicii, personalul de la Ambulanță atrag atenția că minciuna ar pune în pericol viețile cadrelor medicale și ale pacienților dacă oamenii ascund că au fost în străinătate.

Articolul continua dupa recomandari

Teama multora din rândul salvatorilor a devenit acum lipsa de sinceritate a bolnavilor.

Constantin Târziu, medic: Nu spun adevărul. Aici avem probleme în fiecare zi. După ce au trecut de triaj, aflăm după o zi, două, că se pare că acum nu știu cât timp a venit din Germania, cum avem acum un băiat operat astăzi, care a venit luni din Germania. N-a spus la nimeni. L-am ținut la izolator până dimineață, i-am recoltat, a fost operat. Era peritonită. Acum așteptăm rezultatul testului.

De săptămâni în șir, medicii lucrează la foc continuu. Ca să facă față valului de îmbolnăviri, atrag atenția că este important să fie puși în gardă când au de-a face cu pacienți veniți din țările atinse de noul virus gripal.

Ramona Oprea, medic UPU: Este inamicul invizibil cu care ne luptăm pentru că dacă nu ai date clare și concrete, nu ști cum să acționezi și te expui atât tu, cât și cei apropiați ție. Sunt orașe în jurul nostru, Petroșani, Filiași, care nu numai că au vitregit populația de lipsa spitalului, ci au pus în pericol și sănătatea cadrelor medicale. Ne pregătim pentru zile care vor fi mult mai grele pentru noi

Stres continuu este și în Serviciile de Ambulanță în ciuda măsurilor sporite de protecție a personalului medical.

Ionel Ianc, ambulanțier: Stresul e mult mai mare, siguranța noastră contează cel mai mult, că trebuie să fim atenți. Ne e teamă și teama cea mai mare e că oamenii nu spun adevărul. E foarte periculos și, cel mai important lucru în momentul de față, este ca noi să fim cât mai protejați ca să îi protejăm pe alții

Potrivit noilor reguli, toți cei care ajung pe mâna medicilor declară pe propria răspundere dacă au fost în străinătate ori au intrat în contact cu persoane infectate. O declarație mincinoasă are efecte penale.