Legumele româneşti ar putea ajunge mai târziu pe tarabe anul acesta. Şi vor fi mai puţine şi mai scumpe. Vremea nu a ţinut deloc cu legumicultorii. În Galaţi, spre exemplu, din cauza viscolului, sute de solarii au fost distruse. Mai mult, aprobarea Programului Tomata pentru anul acesta se lasă aşteptată. În aceste condiţii, oamenii se plâng că, fără ajutor de la stat, investiţiile făcute deja se vor duce pe apa sâmbetei.

Comuna Matca din judeţul Galaţi este cunoscută pentru numărul mare de producători de legume şi pentru întinderea vastă de sere. Anul acesta însă, vremea capricioasă le-a dat planurile peste cap

Articolul continua dupa recomandari

Panaitiu Silviu Nelu, legumicultor: Codul rosu de viscol ne-a tinut toata noapte, pot spune, treji pentru ca trebuia sa facem focul la plante aici. Eu personal am umplut sobele de 3 ori pe noapte.

Zeci de solarii din localitate şi din împrejurimi au fost distruse. Asta înseamnă că investiţii de sute de mii de lei s-au făcut degeaba.

Iacob Dan Dumitru, legumicultor: 6.000 lei asta, in scurt, deci numai semintele, cu turba, tot, tot, cu lemene, cu sobe, cu burlane in afara de solar, solarul si cu asta e o alta investitie. E un loz, daca il tragi si ai norocul sa fie castigator poti sa te misti si la anul.

Pentru agricultorii care au ales să cultive roşii, situaţia este şi mai dificilă. Hotărârea de guvern privind Programul Tomata pe anul acesta nu a fost publicată încă, deşi până acum răsadurile trebuiau deja plantate, ca să poată fi livrate începând cu 1 mai.

Chicoş Dorina, legumicultor: N-am observat in ultimul timp de la guvern ca a facut ceva pt noi agricultorii. Sa vedem acum si cu astia 3000 de euro mai zice ca nu da decat pentru prima cultura si nici aceea nu se stie.

În piaţă, oamenii spun că preferă legumele româneşti decât să cumpere de import. Iar dacă anul acesta vor ajunge mai târziu pe tarabe, sunt dispuşi să aştepte roşiile cu gust.

Preţul unui kilogram de roşii româneşti ajunge la 6 lei, iar unul de castraveţi costă 9 lei.