30 de familii din Odorheiul Secuiesc au parte, săptămânal, de un coş plin cu legume bio! Totul, pe bază de abonament. Câţiva agricultori harghiteni au implementat modelul japonez în valorificarea legumelor şi spun că sunt foarte mulţumiţi.

Articolul continua dupa recomandari

Varză, dovlecei, ţelină, usturoi, ceapă şi multe alte legume. Toate proaspete şi bio! Toate adunate într-un coş de paie, aşteaptă să ajungă la clienţi. Într-o economie de piaţă echilibrată, cererea se întâlneşte mereu cu oferta. Tocmai de aceea, mai mulţi agricultori harghiteni s-au gândit să se înscrie într-un program de susţinere a agriculturii autohtone. Primesc, lunar, o mie cinci sute de lei. În schimb, îngrijesc cu multă iubire şi dăruire legumele.

Afacerea se face pe bază de contract. Clienţii plătesc, anual, o mie 88 de lei. Nu dau banii toţi odată şi îşi asumă şi riscul de a nu primi legume. Căci totul depinde de condiţiile meteo care influenţează recolta. Dar. avantajele sunt mult mai multe, aşa că afacerea merge ca unsă.

Acest model de colaborare are loc de doi ani în Harghita. Dar se întâlneşte şi în Bucureşti, Braşov, Arad, Bihor. Organizatorii programului spun că vor să extindă proiectul şi în alte zone din ţară.