Un festival cât se poate de aromat a avut loc într-un sat din Harghita. Totul este dedicat culturilor de lavandă de acolo, aflate acum în floare. Zeci de curioşi au venit cu aparatele de fotografiat pentru a imortaliza peisajele desprinse parcă de pe câmpurile colorate din Lavanda, motiv de festival într-un sat din Harghita.

La Cecheşti, în Harghita, este pentru al doilea an în care lavanda e motiv de festival. O familie de aici are o plantaţie de circa un hectar pe care o cultivă cu ajutorul localnicilor.

Articolul continua dupa recomandari

Moldovan Szeredai Noemi organizator: Înainte de asta tot cu plante medicinale ne ocupam si cu siropuri , gemuri si am zis ca dorim sa cultivam ceva dar nu cartofi sau porumb, ceva plante medicinale. Şi sotul a venit cu ideea sa cultivam lavanda.

Florile sunt culese manual, iar din ele se obţin tot felul de produse aromate, care se vând la festival.

Moldovan Szeredai Noemi organizator: Are beneficii medicale, impotriva stresului, efect calmant, impotriva durerii de cap, se poate masa cu uleiul esential, se pune o picatura pe perna, sau in apa de baie.

Uleiul esenţial de lavandă este benefic în vindecarea rănilor datorită proprietăţilor sale antifungice. Este cunoscut şi pentru proprietăţile sale calmante şi relaxante, fiind utilizat și la tratarea unor afecţiuni cum ar fi răceala şi reumatismul.

Un litru de ulei eteric de levănţică se vinde cu aproximativ 50 de Euro.

Dacă unii vin pentru beneficiile terapeutice ale plantei, alţii sunt atraşi de peisajele care oferă cadrul pentru o şedinţă foto de neuitat.

Pe lângă vizita în lanul de lavandă, organizatorii evenimentului au pregătit şi alte surprize vizitatorilor.