UPDATE 16: 40 Inca nu se stie daca vreo cantitate din laptele contaminat a ajuns in magazine si, ulterior, pe mesele romanilor.

Articolul continua dupa recomandari

Autoritatile de la noi au dat in clocot dupa ce au gasit aflatoxina in laptele descoperit la un comerciant si intr-un depozit. Este vorba de un mucegai care provine din furajele alterate. In doze mari, substanta poate cauza cancer de ficat.

Laptele cu aflatoxina s-a descoperit la un importator din Ungaria si un producator din Romania. Mai exact, este vorba despre un procesator de lapte ce detinea o ferma si a utilizat furajele contaminate pentru a hrani vacile. Laptele a ajuns in depozitul fermierului si acolo a fost gasit si de autoritatile din Romania.

Este vorba despre un total de 13.000 de litri de lapte, in contidiile in care cantitatea zilnica produsa de fermier este de 9.000 de litri.

Din fericire, cantitatea de lapte contaminat a ajuns in posesia autoritatilor, care o vor distruge, insa nu se stie daca au mai existat si alte cantitati contaminate, ce au fost puse deja in vanzare.

Aflatoxina este produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus. Cu alte cuvinte, se dezvolta odata cu mucegaiul si apare acolo unde furajul este depozitat in conditii de umezeala.

Furajul contaminat ajunge in organismul animalului. Mai departe, se poate transmite in lapte si carne si prin consum, in corpul uman.

Cantitatile mari ingerate pot provoca, in timp, afectiuni hepatice.

sursa foto: educacionnatural.com