România l-a dăruit lumii pe unul dintre cei mai mari navigatori! Jimmy Cornell a trăit o viaţă pe mare şi a făcut de trei ori ocolul Pământului într-un velier. O viaţă de legendă transpusă apoi în cărţi de sailing care au ajuns bestseller pe tot Pământul şi după care se ghidează azi mii de căpitani de vas. Pentru prima dată acasă, Cornell a vorbit în exclusivitate cu echipa Observator despre curajul de a-ţi trăi visul, fie el şi în mijlocul Oceanului.

Paradoxal, cel mai mare navigator român s-a născut la munte, în Braşov. Atât de tare s-a îndrăgostit de mare încât a fugit din ţară să-şi poată dedica viaţa ei.

Articolul continua dupa recomandari

JIMMY CORNELL: Am fost toată viaţa obsedat de mare.De fapt, prima oară când am văzut-o aveam 9 ani. Mi-a lăsat o impresie deosebită.de orizont nedefinit.

Abia la 29 de ani a ieşit în larg prima oară. Era, la acea vreme, corespondent BBC, la Londra.

JIMMY CORNELL: Nu realizezi ce este libertatea decât atunci când o pierzi. Eu am realizat ce este libertatea atunci când am obţinut-o, în fine, la 29 de ani. Acel vis de a vedea lumea, am spus.vreau să-l realizez acum!

Soţia lui, Gwenda, de origine britanică, a fost de acord imediat. Au cumpărat o cocă de velier şi în jurul ei, şi-au construit, singuri, primul yacht. L-au numit Aventura, iar împreună cu cei doi copii aveau să trăiască, de atunci, pe mare.

JIMMY CORNELL: Primul voiaj a durat şase ani. Iniţial ne gândeam că o să dureze doi, trei, dar când am ajuns în Pacificul de sud ne-am dat seama că aici trebuie să petrecem mai mult timp. Am stat 3 ani numai în Pacific.

Aşa a devenit Jimmy Cornell singurul navigator român din Cartea Recordurilor. A inventat cel mai mare raliu de veliere de pe Atlantic. A construit apoi încă un yacht.şi încă unul şi a făcut ocolul Pământului nu o dată, ci de trei ori!

JIMMY CORNELL: Adevărul este că.dacă a fost un loc în lume pe care am vrut să-l văd, l-am văzut. Dacă nu l-am văzut cu yachtul, l-am văzut cu vionul sau cu trenul. Nu mă pot gândi la niciun loc. Da.sunt un om foarte fericit. Am reuşit să fac în viaţă ceea ce am vrut. Am fost cât am putut pe mare , din 74 până în 2017. Să trăieşti marea trebuie să iubeşti mare şi să iubeşti să fii în mijlocul naturii. Nu toată lumea poate.

Şi-a pus provocările de pe apă, pe hârtie, iar carţile lui despre rute de sailing pe tot Globul sunt cele mai vândute în toată lumea. Dintre toate destinaţiile pe unde l-a purtat vântul, inima lui a rămas în ţinutul de gheaţă.

JIMMY CORNELL: Antarctica e cum a fost lumea acum 100 de ani sau 1000 de ani, aşa am găsit-o. Antarctica este şi o dovadă reală a cooperării Universale.

Deocamdată s-a retras pe uscat, la Londra, dar pentru un navigator precum Cornell, apa mai are întotdeauna cel puţin o provocare.