Ai niște economii importante și te gândești să investești într-un start-up? Chiar dacă statutul de investitor ți se pare foarte interesant, ar fi indicat să cântărești foarte bine lucrurile până să-ți pui banii la bătaie.

Descoperă, mai jos, ce este obligatoriu să știi înainte să investești într-un start-up.

Articolul continua dupa recomandari

Ia în calcul că foarte puține start-up-uri supraviețuiesc

Rata de supraviețuire a unui start-up este foarte mică, așa că ar fi bine să ții cont de acest aspect înainte să investești bani într-o afacere aflată la debut. Prin urmare, dacă intri ca investitor într-o afacere nou înființată este obligatoriu să ai încă de la început un plan de exit, ca să-ți poți recupera investiția, dacă se întâmplă ceva nedorit cu businessul respectiv.

Verifică la sânge firma în care ți-ai dori să investești

Înainte să cumperi o afacere de care ești interesat, este obligatoriu să demarezi un proces de due diligence. Un astfel de proces îți va arăta ce probleme de ordin legal, comercial, financiar și operațional are businessul în cauză.

Un process de due diligence îți va răspunde la întrebări precum „Este profitabilă firma în care sunt interesat să investesc?”, „Firma are cash-flow sănătos?”, „Acționarii firmei au probleme cu legea?”, „Firma are toate taxele și impozitele plătite la zi?” și „De unde provin banii firmei?”. Astfel, vei putea să evaluezi corect dacă merită sau nu să intri în acționariatului afacerii.  

Un proces de due diligence poate fi derulat de către o companie de audit și consultanță sau de către o firmă de contabilitate. Totodată, pe piață există și companii care oferă servicii specializate de verificare firmă. Înainte să alegi cu cine vei lucra pentru derularea unui proces de due diligence, cere oferte la mai multe companii și alege-o pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Găsește și alți investitori

Start-up-ul în care plănuiești să investești are nevoie de 100.000 de euro și iei în calcul să contribui cu toată suma? Poate nu ar strica să te mai gândești puțin înainte, deoarece o investiție de 100.000 de euro este foarte riscantă. O variantă mai bună decât să investești 100.000 de euro de unul singur, ar fi să găsești niște parteneri, care să contribuie și ei cu bani. Chiar dacă o să împarți eventualele profituri cu alți acționari, ia în calcul că și riscurile vor fi mai mici pentru tine. Dacă optezi pentru un parteneriat, asigură-te că ai încredere 100% în toți ceilalți colaboratori.