Povestea unei învăţătoare copleşită de datorii a reuşit să-i impresioneze până şi pe bancheri. Au acceptat să şteargă o datorie de 44 de mii de euro. Suma însemnată reprezintă o premieră pentru România. Femeia din Maramureş se împrumutase pe 25 de ani, pentru o operaţie salvatoare pentru fiica ei. Însă, dobânzile aproape s-au triplat, iar în scurt timp nu a mai putut să-şi achite rata. Când orice negociere cu banca părea imposibilă, a primit un ajutor neaşteptat. 

În 2007, Ramona, o învăţătoare din Sighetul Marmaţiei, a împrumutat aproape 50 de mii de euro de la o bancă pentru operaţia fiicei sale. Fata avea probleme cardiace grave. Iar mama disperată s-a grăbit când a semnat contractul de împrumut. 

Articolul continua dupa recomandari

Dobânda învăţătoarei se triplase în câţiva ani

Ramona, clientă a băncii: Ni s-a spus semnează, semnează, semnează. OK, am înţeles că este dobândă variabilă. Noi împrumutul l-am contractat undeva la 4,9% dobânda, dar vă daţi seama după un an de zile am ajuns la 13,8% dobânda

Din salariul de 1400 de lei nu mai putea acoperi rata care se dublase. A urmat perioada în care salariile bugetarilor au fost tăiate. În plus, soţul femeii s-a îmbolnăvit şi încă un venit al familiei a dispărut. Învăţătoarea din Sighetul Marmaţiei a renunţat la catedră să poată plăti banca. 

Ramona, clientă a băncii: Am optat să merg patru ani în străinătate. Eu nu mai îmi permiteam 700 de euro cât a ajuns rata. De la 350 a ajuns la 712 euro 

După anii în care a stat departe de familie, Ramona s-a întors în ţară pentru a renegocia creditul. 

Învăţătoarea a scăpat de o datorie de 45000 de euro

Trecuseră deja 11 ani de la obţinerea împrumutului de 50 de mii de euro, iar femeia achitase peste 33 de mii de euro. Cu tot cu dobânzi. Din cauza lor, dar şi a restanţelor şi a penalităţilor, datoria totală ajunsese la 80 de mii de euro. 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor a reuşit să negocieze pentru ea cu bancherii. Care au acceptat să-i şteargă aproape 45 de mii de euro. 

Alexandru Păunescu, purtător de cuvânt CSALB: Aici era vorba de o sumă de bani luată pentru o operaţie şi clar a fost un caz social, iar banca a fost deschisă la a găsi o soluţie, în condiţiile în care iniţial se făcuse o restructurrare dar care nu era suficientă pentru consumator

Familia învăţătoarei mai are de achitat 230 de euro pe lună timp de 12 ani

Până acum, instituţia a înregistrat peste 600 de cereri, cu 70% mai mult faţă de anul trecut. 200 din ele s-au tranformat, deja, în dosare. Cei mai mulţi oameni vor fie reducerea sau eliminarea unor comisioane, fie reducerea soldului sau a altor costuri asociate creditelor ipotecare şi de consum. 

Ramona nu regretă nici o clipa decizia de a se împrumuta. 

Ramona, clientă a băncii: Da. Am făcut acest împrumut şi datorită acestui împrumut fetiţa trăieşte. Sincer vă spun, oriunde aş fi stat în chirie, oriunde aş fi mers în lumea asta, aş fi repetat de nenumărate ori acelaşi lucru 

Chiar daca banca i-a şters o parte importantă din datorie, familia din Sighetul Marmaţiei nu va scăpa de rate. Va plăti 230 de euro pe lună pentru următorii 12 ani.