O învăţătoare dintr-o localitate bistriţeană a renunţat la catedră pentru o afacere înfloritoare şi parfumată. Dascălul cultivă lavandă, iar din plantele mov face diverse decoraţiuni de la buchete de mireasă şi până la perne sau aranjamente pentru casă. Mai nou foloseşte lavanda şi pentru delicii dulci: biscuiţi, părjituri, siropuri şi dulceaţă. În afacere se implică toată familia, chiar şi părinţii ei.

Mirosul de lavandă învăluie tot satul Braniştea. Aroma plantelor mov vine din curtea Lidiei Tiron, o învăţătoare care a renunţat la catedră şi a început să cultive lavandă. Din florile viu colorate pot ieşi adevărate opere de artă. Trebuie să ai doar multă imaginaţie.

Articolul continua dupa recomandari

Lidia Tiron: Am renuntat din cauza sistemului. Copii trebuie sa aiba creativitatea lor, ceea ce nu s-a intamplat in cazul meu in cei sapte ani de zile. Şi atunci am zis că pun punct şi începem altceva. Sotul a venit cu ideea floricelere de lavanda. De aici a inceput totul.

De pe cei câţiva ari cultivaţi cu lavandă, Lidia culege 3.500 de plante pe care le transformă în diverse decoratiuni.

Borcanele, sticlele, paharele sparte, materialalele vechi totul se refoloseşte pentru a da naştere unor aranjamente fermecătoare.

Toată familia este implicată în procesul creaţiei. Tatăl şi mama Lidiei au roluri bine stabilite.

Din lavandă, familia mai face ulei, siropuri, dulceaţă şi prăjituri. De asemenea, săculeţii şi pernele umplute cu plantele mov sunt căutate de clienţi.

Un aranjament din lavanda costă între 10 şi 60 de lei, în funcţie de dimensiune şi complexitate.