Interviul pentru un loc nou de muncă este un test important atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Salariul va fi mereu un factor cheie în această discuție, dar sunt câteva detalii pe care angajatul nu trebuie să le ignore. Consultantul în leadership, Cynthia Burnham, explică pentru publicația americană Forbes: “Mulți oameni acceptă un job gândindu-se că va fi grozav, că va fi perfect, iar în 5 luni se trezesc într-o situație nu chiar ideală. Apoi își reproșează că nu și-au pus unele întrebări încă de la început.“ Înainte de a trece în scris înțelegerea verbală și de a semna un contract de muncă, angajatul trebuie să afle, la rândul său, câteva informații despre firmă, angajator și planurile de viitor ale firmei. Abia după ce toate aceste lucruri vor fi puse la punct va începe și prima zi de muncă.

5 întrebări pe care un angajat trebuie să i le pună angajatorului său înainte de a vorbi despre salariu

Articolul continua dupa recomandari

1. Procesul de evaluare

“Șeful sau echipa ar putea avea așteptări diferite față de ale angajatului“, atrage atenția Cynthia Burnham, pentru Forbes. Tocmai din acest motiv este recomandat ca angajatul prezent la interviu să întrebe care este procesul de evaluare în respectiva firmă, cât de des are loc acest proces, care sunt indicatorii de performanță și cum se calculează. Fără o clarificare de acest fel, este posibil ca, la scurt timp de la angajare, între cele două părți să apară diferențe de opinie în ceea ce înseamnă succesul în firmă, o situație din care toată lumea are de pierdut.

2. Siguranța, confortul și sănătatea

Un angajat trebuie să fie preocupat de condițiile în care ar urma să-și desfășoare activitatea. Este esențial ca protecția muncii, care responsabilizează atât angajatorul, cât și angajatul, să fie făcută respectând fiecare articol din legislație, iar angajatorul să fie întrebat despre factorii de risc care pot apărea. Asigurarea privată de sănătate, beneficiile și avantajele pentru angajați trebuie să fie alte teme aduse în discuție într-un interviu.

3. Ce s-a întâmplat cu ultima persoană care a fost pe acel post

Chuck Pappalardo, directorul firmei americane de recrutare, Trilogy Search, îi sfătuiește pe angajați să afle în detaliu cât mai multe lucruri despre posturile pe care ar urma să le ocupe. “Oricât ar fi de important de știut de ce un angajat a obținut acel post și cum a reușit să bată competiția, este indicat de aflat și ce s-a întâmplat cu ultima persoană care a ocupat acel loc de muncă.“, spune acesta. O simplă curiozitate în această direcție poate scoate la lumină un post care oferă oportunitatea avansării mai rapide sau, dimpotrivă, a unui loc de muncă văzut de mulți ca un capăt de linie. “Traiectoria în carieră trebuie să fie cea mai importantă întrebare de pe listă“, mai spune Chuck Pappalardo, pentru Forbes.

4. Cât de flexibil este programul

Există locuri de muncă unde e programul 8-17 este obligatoriu și respectat cu sfințenie. În același timp, alte firme oferă un mediu mai flexibil angajaților, care pot lucra chiar și de acasă sau de la o cafenea. Prezența în birou nu este obligatorie, atâta timp cât treaba este terminată la timp. O clarificare în această direcție trebuie făcută încă din prima zi, pentru ca niciuna dintre părți să nu își creeze false așteptări.

5. Regulamentul de ordine interioară

Care este cultura organizațională a firmei, ce reguli trebuie să respecte angajații, există o ținută pe care angajatorul o cere de la angajații săi și ce reguli de securitate există în firmă - toate acestea trebuie să devină subiecte de interes pentru angajat. De cele mai multe ori, nerespectarea lor duce la sancțiuni și tensiuni între cele două părți.

Aceste 5 teme pot stabili mult mai clar dacă un loc de muncă este potrivit sau nu pentru un potențial angajat. Chiar dacă salariul ar putea compensa în anumite privințe, o nepotrivire între cultura firmei și profilul angajatului va duce la o relație dificilă pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright ASDF_MEDIA