Scandalul oilor care au agonizat pe un vas în Marea Neagră scoate oamenii în stradă. Sute de protestari cer ministrului Agriculturii interzicerea exportului animalelor vii. O practică la care aproape toate ţările din Europa au renunţat din cauza torturii la care sunt supuse animalele. Între timp, la mare, ar trebui să înceapă operaţiunea de aducere la cheu a vaporului. Este considerată una dintre cele mai grele misiuni desfăşurate în Marea Neagră.

În acelaşi glas, sute de oameni au cerut în faţa Ministerului Agriculturii interzicerea exportului de animale vii. Alţi 50 de mii au semnat o petiţie în acest sens. Agonia miilor de oi pe vaporul răsturnat în Marea Neagră a şocat lumea întreagă.

Articolul continua dupa recomandari

România este cel mai mare exportator de animale vii din Europa. Oamenii vor ca statul să oprească torturile şi chinurile la care sunt supuse mii de oi şi vaci trimise spre lumea arabă. 

Între timp, în portul Midia, ar trebui să înceapă operaţiunile de aducere la cheu a vaporului eşuat. Nava, lungă de 85 de metri, cântăreşte 3.800 de tone, dar pentru că a luat apă şi este încărcată, greutatea ei ajunge acum la 11.000 de tone. Ca să poată fi remorcată, trebuie pusă întâi pe linia de plutire.

Scafandrii şi pompierii încearcă să elibereze nivelurile 6 şi 7. 

Ilie Jeciu, şeful echipei de scafandri: Am început să recuperăm animalele din jurul navei şi din interiorul barajului şi le recuperpăm una câte una şi le băgăm în nişte boxe

Oile moarte sunt agăţate de către scafandri, mai apoi sunt încărcate în cutii şi duse pentru a fi incinerate.

Apoi, vaporul va fi etanşat şi ridicat cu ajutorul unei macarale şi tras la ţărm.

Gabriel Bălan, preşedintele Asociaţiei Scafandrilor şi Salvamarilor Profesionişti din România: Sala maşini şi cele două tancuri au în jur de 1.000 de metri care dacă ar fi etanşe sunt un flotor

De operaţiune ar trebui să se ocupe armatorul. El ar fi trebuit să prezinte azi planul autorităţilor de la noi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. A primit un ultimatum care expiră miercuri. Dacă nu-l respectă, operaţiunea va fi preluată de căpitănia navală. 

Daniela Şerban, director Administraţia Porturilor Maritime: Administraţia Porturilor Maritime nu are obligativitatea să scoată această navă din apă decât dacă se declară abandon de către armator. În momentul de faţă nu este cazul. Armatorul a dat deja către proiectant să facă ranfluarea navei

Banii vor fi recuperaţi din asigurarea de 50 de milioane de euro. Operaţiunea ar putea dura între cinci şi opt zile.