Instituțiile medicale joacă astăzi un rol esențial în viața oamenilor. Pe măsură ce oamenii devin tot mai conștienți în legătură cu importanța sănătății, cererea pentru servicii medicale de calitate este tot mai mare. Numărul clinicilor și cabinetelor medicale private a crescut, la fel și numărul pacienților, care apelează la aceste instituții pentru că au mai multă încredere în calitatea actului medical oferit aici. 

Totuși, pe cât de greu se câștigă încrederea pacienților, pe atât de repede poate fi pierdută. Gestionarea cu succes a oricărei instituții medicale, indiferent că vorbim despre un spital, o clinică sau un cabinet particular, cere, pe lângă altele, orientarea spre pacient, spre nevoile și grijile acestuia, astfel încât oamenii să simtă mereu că sunt pe cele mai bune mâini. Cum se poate câștiga însă încrederea pacienților? La acest capitol intervin mai mulți factori:

Articolul continua dupa recomandari

Construirea unei relații apropiate cu pacienții

Atunci când aleg medicii sau spitalul la care merg, pacienții sunt adesea influențați de propriile emoții, sentimente și valori personale. De cele mai multe ori, o recomandare din partea cuiva apropiat contează mai mult pentru un pacient decât recenziile bune de pe internet sau reclamele pe care le-au văzut. 

Pentru a construi o relație apropiată cu pacienții, spitalele sau clinicile ar trebui să creeze o cultură în care angajații să interacționeze sincer și călduros cu oamenii, indiferent că este vorba despre pacienți sau de aparținătorii lor. Într-un spital, oamenii sunt extrem de vulnerabili, iar o vorbă bună sau un gest de empatie din partea angajaților poate conta mai mult decât orice altceva.

Menține o curățenie impecabilă

Pacienții ajung adeseori la clinicile private din două motive. Primul este legat de curățenia pe care se așteaptă să o găsească aici, al doilea de profesionalismul medicilor. O instituție medicală trebuie să le asigure pacienților cele mai bune condiții, iar asta implică în primul rând o curățenie impecabilă și sterilizarea saloanelor sau a unităților în care sunt transferați pacienții. De asemenea, echipamentele medicilor și ale asistentelor trebuie să fie fără cusur. Ce părere își poate face un pacient dacă asistentul său poartă o uniformă medicală uzată sau pătată? În schimb, dacă observă că toți angajații spitalului poartă halate medicale personalizate, care arată impecabil, percepția lor se va îmbunătăți.

Simplificarea birocrației pentru pacienți

Ultimul lucru de care este interesat un pacient este să afle cum funcționează o instituție medicală. El așteaptă îngrijiri medicale în primul rând și nu mai are energie să parcurgă un hățiș birocratic pentru a se programa la o consultație, a se interna, a plăti procedurile sau a finaliza externarea. Cu cât aceste sisteme sunt mai simple pentru pacienți, cu atât experiența va fi una mai plăcută pentru ei. Instituțiile medicale ar trebui să se asigure că au toate informațiile actualizate pe site, că sistemul de programări funcționează rapid și eficient și că oamenii nu trebuie să aștepte 20 de minute la telefon pentru o programare, iar toate lucrurile să fie cât mai clare pentru ei: unde se află cabinetul la care merg, cum se ajunge acolo etc. 

Respectarea imaginii și a brandului

O imagine publică bună contribuie semnificativ la creșterea nivelului de încredere pe care pacienții îl acordă oricărei instituții. Însă construirea unui brand puternic pornește întotdeauna de la oamenii care lucrează pentru acel brand. De aceea, toți angajații trebuie să participe la traininguri și să fie mereu informați despre politicile spitalului, astfel încât să se poarte cu pacienții așa cum cere cultura locului în care lucrează. O cultură organizațională care încurajează compasiunea, empatia și sinceritatea va fi mereu baza pentru dezvoltarea unui brand cu o reputație impecabilă. 

Menținerea transparenței

Instituțiile medicale care au decăzut în ochii publicului sunt acelea care au fost lipsite de transparență sau au încercat să le ascundă oamenilor lucruri importante pentru sănătatea lor și pentru a lua decizii informate. Chiar și atunci când este vorba despre o greșeală medicală, lipsa transparenței nu face decât să dăuneze imaginii firmei și să atragă oprobriul public. 

Sursă foto: Free-Photos de la Pixabay