In Romania, insa, braconier este orice pescar care nu-si permite sa pescuiasca legal. Si, totusi, trebuie sa puna ceva pe masa copiilor. In fond, cine ar putea sa-l opreasca? Pana si autoritatile recunosc: n-avem cu cine.

Articolul continua dupa recomandari

Un braconier adevarat pescuieste pentru a se imbogati. Chiar si cu riscul unor gloante care sa ii gaureasca vasul. Insa braconierii autohtoni, intr-o proportie covarsitoare, sunt pescarii care isi asigura traiul lor si al familiei.

O solutie ieftina, dar neserioasa, ar fi sa construiasca niste sperietori de braconieri. O alta solutie, mult mai scumpa, deloc practica, dar amuzanta ar fi sa angajeze niste delfini militari americani, care sa arunce in aer plasele si vasele braconierilor. Insa acestia vor continua sa pescuiasca si la sulita daca este nevoie.

Prima solutie propuse de autoritati pentru diminuarea braconajului din Delta si din Marea Neagra este infiintarea unei burse a pestelui. De asemenea, acordarea unor facilitati pescarilor saraci i-ar putea convinge sa nu mai braconeze de foame.