Situaţie revoltătoare într-o comună din Gorj. Zeci de oameni nu au apă potabilă, în mijlocul verii. Sunt nevoiţi să-şi cumpere resursa vitală de la magazine după ce carierele de cărbune din zonă s-au extins şi au afectat pânza freactică.

Deşi s-au plâns companiei de cărbune, oamenii n-au obţinut decât un puţ în care apa nu este potabilă. Satul urmează să fie strămutat şi nimeni nu mai face nicio investiţie acolo. 

Articolul continua dupa recomandari

Pentru locuitorii din satul Pinoasa, comuna Câlnic, de şase ani, apa potabilă este un lux în fiecare vară. Din cauza exploatărilor miniere pânza freatică din zonă este afectată. Fântânile seacă sau ce rămâne în ele e de nefolosit.

Daniel Pupăzan, reprezentantul unui ONG: Satul Pinoasa este înconjurat de carierele de cărbune din Tismana. S-au dus foarte jos cu extragerea cărbunelui şi stratul de apă nu mai există.

Pentru a se aproviziona cu apă potabilă, oamenii fie cumpără de la magazin, fie merg trei kilometri până la prima fântână.

Complexul Energetic Oltenia a încercat sa le vină în ajutor localnicilor şi a forat un puț în zonă, însă apa s-a dovedit a fi nepotabilă.

Sorinel Boza, directorul complexului energetic Oltenia: Este prima dată când aud de această problemă, am foarte mulţi muncitori din satul Pinoasa care lucrează la noi şi nici ei nu au spus, nu au spus niciodată că sunt astfel de probleme. Ceea ce pot face eu e să trimit o echipă din departamentul de la Mediu şi vom face verificări.

Cu ajutorul unui ONG din Bucureşti, primăria a împărțit 20 de mii de sticle de apă potabilă oamenilor. Însă, termenul recomandat pentru consum va fi depăşit peste câteva zile.

Marius Săpunaru, viceprimarul comunei Câlnic: Oamenii au solicitat apă, sunt probleme cu apa din cauza mineritului, noi le-am dus oamenilor, fiecăruia, le-am dat câteva baxuri de fiecare şi cam asta e problema.

Satul urmează să fie strămutat, aşa că nimeni nu mai face aici nicio investiţie.