Bradul de Crăciun îşi găseşte un rost chiar şi după ce se usucă! Deşi, de cele mai multe ori, după sărbători, românii se descotorosesc aşa cum pot de el, pomul împodobit poate deveni un îngrăşământ excelent. Acest lucru este posibil cu ajutorul staţiilor de compostare, acolo unde ajung zilnic chiar şi zeci de tone de conifere.

Cei mai mulţi dintre pomii împodobiţi sfârşesc la tomberon. Unii români nu ştiu că de acolo, brazii pot avea şi o altă soartă, în afară de groapa de gunoi.

Articolul continua dupa recomandari

La o staţie de sortare şi prelucrare bio din Galaţi treaba de abia acum începe. Anual, sute de tone de brazi de Crăciun ajung aici, după ce lucrătorii serviciului de salubritate îi separă de resturile menajere şi îi despodobesc de beteală şi de globuri.

Reporter: Cât de dificilă este toată operaţiunea?

Virgil Ciobanu, lucrator statie de sortare: Dificilă, nu e dificilă, durează până se colectează, la câte puncte sunt în oraş, durează ceva. Este foarte bun îngrăşământ, noi tocăm inclusiv creanga, materialul bio care vine de la pieţe.

Mirela Furtuna - director serviciul de salubritate Galati: Sunt tocaţi cu acest utilaj, tocătura este distribuită apoi în brazde, periodic aceste brazde sunt întoarse cam în jur de trei patru luni, rezultă compostul. 

Care, mai apoi, va fi folosit ca îngrăşământ pentru spaţiile verzi din oraş. Produsul bio poate fi cumpărat de oricine. Tona costă 150 de lei. După sărbători, oamenii pot aduce şi singuri coniferele la staţia de sortare, asta dacă pomii abandonaţi nu sunt găsiţi de angajaţii Primăriei. Datele arată că doar în oraşul Galaţi, de Crăciun s-au vândut peste 50 de mii de brazi.