Pentru români, în vacanţă, nicio şampanie nu-i la fel de bună precum berea. Mii de butoaie cu băutura preferată a verii sunt pe drum către baruri şi terase. Se bea şi bere ieftină, şi bere mai scumpă.

Reporterii Observator au ajuns într-una dintre cele mai mari fabrici de bere din ţară. Este locul de unde băutura preferată a românilor porneşte spre baruri, terase şi magazine. Într-un singur an, de aici ies peste două milioane de hectolitri de bere.

Articolul continua dupa recomandari

Când intră într-un tunel special, berea are în jur de 2-3 grade. Înăuntru ajunge până la 62 de grade şi apoi la temperatura ambientală de aproape 20 de grade. Procesul se numeşte pasteurizare şi durează aproape o oră.

În Centrul Vechi al Capitalei, străzile înguste s-au împânzit de terase. În meniuri, sunt şi 10 sortimente de bere. 

Într-o zi de weekend, un singur local din centrul vechi vinde chiar şi 300 de litri. Mai nou, românii caută şi bere artizanală. Chiar dacă o sticlă costă şi cu 10 lei mai mult.

Cristian Angheluţă, barman: "Berea artizanală e adresată publicului de nişă, dar sunt români care întreabă de ea şi vor să încerce ceva diferit. Şi răspund pozitiv la gustul ei."

În aşteptarea turiştilor de 1 Mai, şi terasele de pe litoral şi-au făcut stocuri. 

Răzvan Chiţu, administrator terasă: "Am comandat 150 de butoaie de bere. Poporul ce să bea, bere."

În 2017, un român a băut 82 de litri de bere. Un record pentru ultimii cinci ani.

Anul trecut, piaţa a crescut la 16,11 milioane de hectolitri, cu 2% mai mult decât în 2016.