Legea prevede cât se poate de clar faptul că un copil mic nu poate fi transportat cu maşina decât dacă este pus într-un scaun special. Iar foarte mulţi părinţi au înţeles perfect acest lucru. Despre cei care continuă să pună în pericol viaţa celor mici, chiar nu are sens să discutăm. Revenind la scaunele pentru cei mici, acestea nu trebuie alese la întâmplare.

Aşa cum nu ne alegem maşina în funcţie de culoare, tot aşa nu trebuie să alegem respectivul scaun în funcţie de cât de bine arată. Sistemul de prindere este cel mai important.

Articolul continua dupa recomandari

Octavia Geamănu a aflat tot ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi un scaun de maşină pentru copil, de la cum se fixează şi până la ce vârstă şi greutate poate fi folosit şi a primit sfaturi de la Alice Dona care e expert în montat scaune auto, iar acest cuvânt nu e unul ales la întamplare.

Alice Dona, expert siguranta auto copii: Pentru a deveni expert a trebuit sa parcurg un stagiu de pregatire, in urma caruia am sustinut un examen. Primul lucru pe care trebuie să îl facă un părinte este să vină cu maşina şi cu scaunul auto, cu manualul maşinii şi cu manualul de utilizare a scaunului auto.

Însă, până să treceţi la montajul propriu-zis, trebuie să ştiţi un lucru esenţial.

Dacă copilul stă cu faţa în cazul unui impact frontal, asta exercită o forţă enormă asupra zonei umerilor şi gâtului, la fel şi asupra capului. Asta poate duce la moarte sau la răni permanente ca paralizia. Dacă cel mic stă cu spatele în timpul unui impact, forţa va fi răspândită asupra unei părţi mai mari a corpului şi va fi mai puţină presiune pe gât, umeri şi organe interne. Dacă copilul stă cu spatele în loc de a sta cu faţa se reduc riscurile cu mai bine de 90%.

Octavia Geamănu: Avem scaunul auto, cartea masinii, cartea scaunului, care e pasul numarul 2?

Alice Dona, expert siguranta auto copii: Sa consultam sectiunile respective din manualul masinii si din manualul scaunului pentru a vedea care e timpul de prindere a scaunului din masina si pentru a vedea care este modalitatea e care scaunul ne-o ofera pentru fixare si astfel verificam compatibilitatea initiala.

Asta pentru că există maşini care s-ar putea să nu fie compatibile cu scaunul auto ales. Tocmai de aceea, trebuie să ştiţi tot ce trebuie înainte să-l achiziţionaţi. De această dată, însă, scaunul auto este perfect compatibil cu autovehiculul.

Scaunele auto cu instalare în centura de siguranţă pot fi folosite până când copilul cântăreşte aproximativ 25 de kilograme. Sau dacă o treime din capul celui mic depăşeşte tetiera. După aceea, medicii şi cercetătorii recomandă instalarea unui scaun înălţător. Acesta poate fi folosit până când copilul împlineşte 10-12 ani.