Este alertă la Cluj-Napoca, după ce un microb rar întâlnit la om pare să fi produs un val de îmbolnăviri scăpat de sub control. Specialiştii au raportat un focar de infecţie cu Febră Q, o boală cu simptome asemănătoare gripei care se transmite de la animale. Bacteria ar fi fost luată de studenţii de la Medicină Veterinară după ce au intrat în contact cu un animal bolnav. Primul caz a fost confirmat în urmă cu 4 luni, dar nicio instituție sau autoritate nu a comunicat public până acum.

Primii pacienţi cu febră Q au ajuns la spital încă din luna mai şi mulţi dintre ei au rămas internaţi.

Articolul continua dupa recomandari

Au fost înregistrate un număr de 18 cazuri, în perioada mai-august. Vorbim de studenţi dar şi de personal, cei care au venit în contact cu animalele bolnave - dr. Irina Filipescu, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca

Totuşi, studenţii se plâng că ar fi fost anunţaţi târziu despre izbucnirea focarului în universitatea lor.

Bacteria care a provocat focarul de infecţie provine, cel mai probabil, de la un animal bolnav tratat în clinicile veterinare ale Universităţii. Simptomele afecţiunii seamănă cu cele de gripă sau viroză.

Persoana respectivă face febră, poate să acuze dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, poate să acuze o stare de oboseală, transipratii, frisonete. Se pot asocia tuse sau se pot asocia dureri abdominale, boala putând să meargă cu pneumonie sau hepatită - dr. IRINA FILIPESCU, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca

Având în vedere numărul mare de studenţi şi de angajaţi bolnavi, clinicile Universităţii au fost închise mai multe zile pentru măsuri de igienizare. În plus, au fost testate toate animalele care erau internate, iar accesul vizitatorilor - restricţionat.

S-au efectuat 3 manevre mari de curăţenie generală şi 3 dezinfecţii generale. S-au informat autorităţile, s-a informat eşalonul superior şi, bineînteles, Ministerul Sănătăţii. Nu avea rost să comunicăm publicului dacă nu exista risc pentru sănătate - Mihai Moisescu-Goia, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj

Conducerea Universităţii nu a vrut să comenteze situaţia. Alte 5 cazuri de febră Q cu transmitere la om au fost înregistrate în judeţul Cluj în gospodării sau ferme zootehnice.

Maladia este rar întâlnită la om, de regulă, şi, potrivit specialiştilor, nu se transmite între persoane, ci doar de la animal la om.