Trei oameni au fost răniţi după ce o vijelie de cod portocaliu a lovit din senin Capitala. Mai mulţi copaci s-au prăbuşit peste maşini şi pietoni. Întreaga ţară a trecut prin episoade de vreme violentă. În Bistriţa, a fost cod roşu de inundaţii pentru a treia oară într-o săptămână. Zeci de oameni au fost evacuaţi din calea apelor, în misiuni dramatice. Grav este că urmează şi alte zile cu vreme la extreme. 

Smuls din rădăcină de furia vântului, un copac s-a prăbuşit peste o maşină în sectorul 1 al Capitalei, apoi a lovit o femeie care aştepta autobuzul în staţie. 

Articolul continua dupa recomandari

Trei răniţi şi maşini distruse, după vijelia din Bucureşti

Mirel Preda, agent Brigada Rutieră: Pe fondul vremii nefavorabile şi a unor lucrări, probabil, în apropierea unui pom, acesta transversal a lovit autovehiculul 

Alţi doi pietoni surprinşi în mijlocul furtunii de cod portocaliu au fost răniţi uşor. Vijelia a pus la pământ un stâlp, iar trei şoferi şi-au găsit maşinile distruse. Urgia care a lovit din senin capitala a fost anunţată de meteorologi cu doar câteva minute înainte să se dezlănţuie  

Iar după noaptea furtunoasă, norii s-au rupt din nou de dimineaţă. În Constanţa, a fost cod portocaliu, iar oamenii au fost avertizaţi prin sistemul Ro Alert să se pună la adăpost. 

Practic, masa de aer rece venită dinspre vestul Europei a împins cu forţă masa de aer cald existentă deasupra României. Ciocnirea celor doi coloşi a dus la producerea unor nori periculoşi de furtună- celule- aşa cum îi numesc meteorologii. 

Alina Şerban, meteorolog ANM: Astfel de nori depăşesc 10 kilometri în înălţime, chiar 15 kilometri, condiţii în care întâlnesc mase de aer rece. Precipitaţiile coboară pe pământ sub formă de grindină

În Bistriţa-Năsăud, al treilea cod roşu de inundaţii într-o săptămână

În drumul lui de la vest la est, frontul periculos a adus vijelii, inundaţii şi chiar grindină, în toată ţara. 

În Bistriţa-Năsăud, un copil a fost salvat de pompieri după ce puhoaiele i-au cuprins casa. Şi alţi 80 de oameni au fost evacuaţi din calea apelor. În zonă este cod roşu de inundaţii, al treilea în doar o săptămână. 

În Suseni, Harghita, apa s-a năpustit cu furie în curţile oamenilor şi a inundat 120 de gospodării, iar în Mureş, pompierii au înconjurat pârâiele cu diguri.

Trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de fenomene, avertizează autorităţile. Furtunile vor continua până la sfârşitul săptămânii.