Nu e de zâmbit, mai ales că nici nu prea avem cu ce. Românii se spălăm pe dinţi cam o dată la trei zile şi folosesc o singură periuţă câte un an şi jumătate. E drept, am evoluat. Dacă în 2012, un român folosea în medie un tub de pastă de dinţi într-un an, acum consumă un tub şi jumătate.

O spune deschis o doamnă care locuieşte, într-un sat, la 20 de kilometri de inima Capitalei. Se spală pe dinţi doar atunci când pleacă la vreo rudă din oraş şi recunoaşte că singurul vinovat pentru asta este ea.

Articolul continua dupa recomandari

Aşa se face că în 2017, încă suntem de râsul lumii la consumul de produse de îngrijire a dinţilor. Studiile arată că în medie, un român consumă un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an. E drept se observă o evoluţie faţă de anul 2012 când media naţională era de un tub de pastă de dinţi pe an. Asta în timp ce europenii pe lângă o medie de 4 flacoane de pastă pe an, folosesc frecvent şi aţă dentară sau apă de gură.

Doar că noi românii schimbăm periuţa la un an şi trei luni, adică timp suficient ca pe ea să se adune pe ea microbi cam câţi sunt pe vasul de toaletă. Şi în acest caz stăm mai bine faţă de ultimul studiu făcut în 2012. Atunci românii schimbau periuţa o dată la doi ani.

Şi chiar dacă pe hârtie, românii care sunt asiguraţi la Sănătate au dreptul la consultaţii gratuite, fondurile pe care le primesc stomatologii de la stat sunt în jur de 1400 de lei pe lună, adică zece consultaţii gratuite.