Atenţie în ce zone de munte mergeţi pentru că în perioada aprilie - octombrie pot să vă iasă în cale viperele. Aşa că dacă aţi observat o astfel de reptilă, ocoliţi-o fără a o provoca. Dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur.

Un câine a avut suferit după ce s-a apropiat prea mult de o viperă într-o pădure din Cluj-Napoca. Iar un angajat al unei fabrici de armament din Gorj a fost muşcat de o viperă pe care încerca să o scoată dintr-o clădire. 

Articolul continua dupa recomandari

Vipera berus, găsită în pădurea Făget din Cluj Napoca, este cea mai răspândită. O întâlnim la marginea pădurilor de brad, cât şi în interiorul codrilor, acoperită de frunze ori pe stânci. Un căţel a fost muşcat în zona nasului, iar imediat după atac a fost dus la cabinetul veterinar pentru îngrijirile necesare.

Ovidiu Oşan, medic veterinar: A mers să miroase vipera să vadă ce e, apare durere, apare durere la nivel abdominal, apare disconfortul, apatia, voma. 

Mult mai periculoasă este vipera cu corn, cea care trăieşte în vestul României, urmată de vipera fără corn, din zona Transilvaniei.

Ovidiu Oşan, medic veterinar: Niciodata o vipera nu va veni dupa animal sau dupa om sa atace, ci doar in cazul in care este incoltita. Singura ei arma este gura şi prin muşcătură poate să ţină inamicul departe!

Specialiştii recomandă în cazul în care o persoană este muşcată de un şarpe să îşi păstreze calmul şi să se prezinte de urgenţă la spital.

Adela Golea, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Cluj: Intoxicaţia din cauza veninului dă senzaţia de rău, poate să dea hipotensiune, dă o eurpţie ca de alergie în zona unde este muşcat pacientul. Lăsăm segmentul respectiv în repaus, punem o pungă cu gheaţă deasupra şi ne prezentăm într-un serviciu medical care va decide dacă sunt semne de muşcătură veninoasa sau nu.

Semnele muşcăturii de viperă sunt: durerea acută, umflarea zonei afectate, semiconştienţa, senzaţie de greaţă, vomă, dar si tulburări de vedere.

Acum viperele sunt în perioada de împerechere, aşa că posibilitatea de a le întâlni pe cărările montane este foarte mare.

Adrian David, director Serviciul Public Judeţean, Salvamont Sibiu: În primul rând să le evite, să nu le agreseze să nu le sperie, pentru că doar în acele condiţii devin periculoase. În cazul în care cineva este muşcat de o viperă, le recomandăm să sune la 112, să anunţe incidentul, să nu se agite să rămână pe loc, să nu mai facă mişcare şi să aştepte intervenţia echipelor specializate.

Atât vipera berus cât şi cea cu corn sunt specii protejate de lege, iar specialiştii spun că sunt folositoare pentru că se hrănesc cu răzătoare.