Spațiile mari, cum ar fi atelierele, depozitele, garajele sau serele, cu greu pot fi încălzite cu calorifere. În astfel de spații, temperatura nu se propagă egal, așa că apar diferențe de la o zonă la alta, iar pierderile de căldură sunt mai mari decât într-o locuință. În locul instalațiilor clasice, care dau randament scăzut, pot fi folosite sobele pe rumeguș, aerotermele electrice și tunurile de căldură pe motorină, despre care aflăm mai multe în cele ce urmează.

Soba pe rumeguș

Articolul continua dupa recomandari

Soba pe rumeguș, ca și cea pe lemne, poate încălzi eficient serele și atelierele de lucru. Achiziționarea și folosirea unei astfel de sobe implică costuri reduse, dar avantajele sunt și altele: are o autonomie de funcționare mare, de până la o zi, este ușor de folosit, iar în unele cazuri, poate fi alimentată și cu lemne (sobă mixtă).

Aeroterma electrică

Aeroterma sau suflanta cu aer cald este un generator de aer cald care poate încălzi spații foarte mari, de pildă ateliere de lucru, depozite și hale industriale. Este o soluție eficientă pentru firmele de construcții, ferme, dar și pentru casele de vacanță. Astfel de aeroterme electrice sunt robuste și mobile, așa că pot fi utilizate oriunde există o priză, cresc rapid temperatura spațiului, permit reglarea precisă a ambianței dorite, au protecție la supraîncălzire și uneori funcție de ventilare și fără încălzire.

Aeroterma pe motorină

Numită și tun de căldură pe motorină, este o soluție de încălzire eficientă și economică pentru spațiile mari. O astfel de aerotermă este portabilă (montată pe un cărucior ușor de transportat), rezistentă, are un rezervor care afișează nivelul de umplere cu combustibil și protecție la supraîncălzire.

Pentru încălzirea eficientă a spațiilor mari pot fi luate în calcul și panourile radiante. Dincolo de toate aceste soluții, însă, este necesară și o bună izolare termică.

Sursa foto: Shutterstock.com