Înapoi în ţară ne luptăm cu gripă care a făcut până acum 11 victime, dintre care 4 copii. În mediul rural sunt însă şcoli unde medicul ajunge doar o dată pe săptămână. Acolo profesorii sunt cei care fac triajul epidemiologic, chiar dacă nu au niciun fel de pregătire în domeniu. Pentru a evita răspândirea virusului, cadrele didactice îi sfătuiesc pe părinţi să meargă cu cei mici la medic şi să nu îi mai aducă în colectivitate, la primele semne ale bolii.

În satul Sinoe din Constanţa, profesorii îi învaţă pe copii cum să aibă o igienă corectă şi să poarte măşti de protecţie pentru a se feri de gripă. Aici medicii vin doar o zi pe săptămână, pentru a verifica starea de sănătate a copiilor.

Articolul continua dupa recomandari

Mituța Borcan, director școală Mihai Viteazu - Avem protocol de colaborare cu doamna doctor de la dispensarul din comuna Mihai Viteazu, precum și cu doctorul din comuna Sinoe

În celelalte zile cadrele didactice se ocupă de verificarea stării de sănătate a fiecărui elev în parte. Uneori, dascălii sunt nevoiţi chiar să le ia temperatura.

Mituța Borcan, director școală Mihai Viteazu - În momentul în care vede că un elev doar strănută sau tușește, i se da acea măscuță. În cazul în care copilul prezintă simtome mai grave de răceală, la prima oră este trimis acasă sau la medicul de familie

Şi părinţii au fost chemaţi la şcoală pentru a fi instruiţi de profesori să îi ţină pe cei mici acasă la primele simtome ale bolii.

Medicul de familie ajunge o dată pe săptămâna la școală și de două ori în sat, așa că părinții ajung să îi trateze pe micuți după leacurile bunicilor.

La Agigea, o şcoală întreagă a fost închisă după ce 166 de elevi au fost diagnosticaţi cu viroze. Acolo se face dezinfecţie pentru că până luni clasele să poată fi aerisite pentru cursuri