Dacă vreţi să păstraţi tradiţia grătarului de 1 mai şi nu apreciaţi micii, carnea preparată pe cărbuni încinşi este soluţia. Fie că e vorba de ceafă de porc, de cotlet de miel ori de frigărui de pui. Nutriţioniştii spun chiar că, preparată corect şi mâncată cu măsură, friptura la grătar ne poate ajuta să scăpăm de kilogramele în plus.

S-a deschis oficial sezonul grătarelor. Ceafă de porc, piept de pui sau cotlet de miel, toate sfârâie pe cărbunii încinşi, lăsând în urmă un miros îmbietor.

Articolul continua dupa recomandari

Carnea pentru grătar, pregătită cu baiţ de verdeţuri

Specialiştii ne sfătuiesc însă să fim atenţi atunci când alegem carnea pentru grătar.

Ionuţ Ignat, medic nutriţionist: Recomand în prima instanță tuturor pacienţilor mei când își selectează carnea pentru grătar să fie o carne texturată. De exemplu, nu putem priva românul de o ceafă de porc. Avem însă aici o ceafă de porc care a stat în baiţ verde. Baiţul pe care l-am făcut l-am făcut cu verdeţuri. Le-am lăsat peste noapte și am folosit şi kiwi. Baiţul face foarte fragedă carnea și blochează absorbţia glucidelor excesive din partea de grăsime

Asezonăm cu un praf de scorţişoară şi pe deasupra punem câteva felii de kiwi. Le lăsăm mai apoi într-un bol, la marinat, vreme de o oră şi jumătate.

Timp suficient să pregătim şi baiţul pentru cotletul de miel, din vin alb, coliandru şi miere de albine. 

Ionuţ Ignat, medic nutriţionist: Ungem bine bine cărniţa cu ulei de măsline și pe o parte și pe alta și apoi o condimentăm cu cimbru și coliandru, sare și piper. Am făcut niște frigărui cu piper și boia de ardei. Aici avem o bucățică de vită. Aici sunt simplist. Folosesc ulei de măsline, sare, piper și atât

După grătar, neapărat consumăm bucăţi de ananas

Acum că am pregătit totul, nu ne rămâne decât să le punem pe grătarul încins. Nu înainte însă de a le stropi cu zeama de la o lămâie. Prevenim astfel oxidarea.

Nutriţioniştii ne mai dau un sfat preţios. După grătar servim două-trei bucăţele de ananas și în felul acesta asigurăm o digestie absolut excepţională.

Explicaţia e simplă. Acest fruct îmbunătăţeşte metabolismul şi elimină toxinele.