Azi e cald, mâine-i frig. Cum vremea este schimbătoare, oamenii au început deja să cumpere lemne pentru iarnă. În Argeş, lemnul se vinde direct în pădure, iar clienţii primesc bon fiscal. Aşadar, nimic ilegal. Numai că preţul se dublează până ajunge la poarta clientului. Specialiştii spun că totul se explică prin cheltuielile de transport şi forţa de muncă.

În fiecare zi, în pădurile din Argeş, oamenii vin să îşi încarce în căruţele cu lemne pentru iarnă. Un metru cub costă 220 de lei, iar arborii sunt puşi la pământ doar de către pădurari. Apoi, începe munca clientului. Tăierea lemnelor şi transportul până acasă.

Articolul continua dupa recomandari

De la tariful iniţial şi până ajunge la poarta clientului, preţul lemnului creşte. Într-o singură căruţă intră puţin peste 2 metri cubi de lemn, iar dacă se adaugă toate cheltuielile necesare, clientul ajunge să plătească 1.200 de lei pentru încălzirea pe o lună.

Inginer Sorin Balaş, şeful Ocolului Silvic Piteşti: Noi numai îl doborâm, îl fasonăm la loc o cioată, cum este aici, iar mai departe cetăţeanul care vine şi cumpără trebuie să se îngrijească de absolut tot. Să şi-l taie, încarce, şi să-l transporte acasă.

Pentru vânzările din teren, pădurarii au fost dotaţi cu case de marcat. Clienţii plătesc doar cash şi primesc un bon care este ataşat la un aviz. Aşa poate demonstra că lemnul a fost cumpărat legal.

În România, 85% dintre gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne.