A început şcoala şi odată cu ea au început şi cursele de cărat ghiozdane. Cei mai afectaţi sunt, evident, şcolarii mici care trebuie să care, zi de zi, o greutate mult prea mare pentru coloana lor vertebrală în creştere. La Suceava, inspectorul general a vrut să verifice personal cât sunt nevoiţi să ducă în spate elevii. Problema nu se va putea rezolva prea rapid, însă kinoterapeuţii au o serie de sfaturi în ajutorul cei mici.

Indiferent cât duc în spate, copiii se obişnuiesc cu greutatea destul de uşor. Dar specialiştii spun că nu ar trebui să ducă mai mult decât îi ţine coloana, asta dacă vor să fie sănătoşi. Cu toate acestea, la proba cântarului, puţine ghiozdane trec. Iar unele bat recorduri.

Articolul continua dupa recomandari

Un ghiozdan de 7 - 8 kilograme pentru un copil de 8 ani este ca și când i-am da unui adult un sac de 50 de kilograme să îl care - Daniel Irimia, kinetoterapeut

Asta înseamnă că majoritatea copiilor ajung mai devreme sau mai târziu la un medic, iar coloana vertebrală este cea mai afectată. Ca să-i protejeze, părinţii le cară de multe ori ghiozdanele până în faţa şcolii.

Greutatea maxim 10% din greutatea copilului, gol sub un kilogram, bretelele să fie late, moi, ajustabile și să nu fie drept, să preia forma anatomică a copilului - George Morar, kinetoterapeut și tată

La elevi mai mari, probleme şi mai mari

În ceea ce priveşte soluţiile, autorităţile nu par să aibă prea multe soluţii. Aşa că responsabilitatea revine tot părinţilor.

Soluția ar fi cel mai ușor ghiozdan cumpărat de părinți și multe dintre materialele folosite de copii să fie lăsate la școală în timpul săptămânii - prof. Gabriela Mihai, şefa inspectoratului şcolar Suceava

Acolo unde se poate. Aşa se face că din ce în ce mai mulţi profesori sau învăţători au în sălile de clasă dulapuri în care ţin rechizitele sau caietele de care elevii nu au nevoie zilnic. Chiar şi aşa, ghiozdanele rămân grele.

Un proiect de lege care obliga şcolile să asigure dulapuri în care elevii să-şi păstreze rechizitele a fost respins de Parlament la sfârşitul anului trecut.