Tratamentele cu antibiotice sunt recomandate de către medici pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Maladiile pentru care sunt folosite variază de la infecții pulmonare precum bronșita, la afecțiuni ale pielii, așa cum sunt anumite forme ale acneei.

Deși au o incidență mai scăzută în timpul verii, infecțiile bacteriene sunt cele mai populare boli pentru care medicii prescriu tratamente cu antibiotice. Pe de altă parte, curele pe termen lung sunt și ele destul de uzuale. Cu toate astea, pacienții aflați sub un astfel de tratament ignoră uneori eventualele efecte adverse, complicații sau afecțiuni pe care le pot provoca chiar medicamentele destinate tratării altor boli.

Articolul continua dupa recomandari

De aceea, ți-am pregătit un ghid util pentru evitarea acestora, de care poți ține cont indiferent de tratamentul prescris. Iată cele 3 sfaturi pe care ți le-a spus, probabil, și medicul, dar pe care le-ai omis:

1. Nu lua antibiotice pe stomacul gol

Substanțele active din antibiotice sunt menite să lupte împotriva bacteriilor. Cu toate astea, ele nu pot deosebi bacteriile rele de cele bune care se regăsesc în flora intestinală. Din această cauză, este posibil ca în cazul anumitor tratamente cu antibiotice să experimentezi stări de greață, vărsături și dureri de stomac.

Pentru a preveni aceste neplăceri, este indicat să iei antibioticele la o jumătate de oră după ce ai mâncat. Alimentele vor acționa ca un pansament gastric și te vor ajuta să faci față distrugerii bacteriene de care se ocupă antibioticele.

2. Nu uita de probiotice

Pentru că flora bacteriană poate fi distrusă nu doar în interiorul stomacului, ci și la nivel bucal sau în zona genitală, probioticele te pot salva de multe neplăceri. Una dintre cele mai frecvente urmări ale administrării antibioticelor în lipsa probioticelor este candidoza, o infecție bucală sau genitală fungică.

Discută cu medicul tău atunci când îți prescrie tratamentul cu antibiotic și întreabă ce probiotice ai putea lua în paralel pentru a preveni astfel de situații neplăcute. De asemenea, consumarea unor alimente bogate în probiotice naturale, așa cum este iaurtul, ar putea împiedica astfel de efecte nu tocmai plăcute ale antibioticelor.

3. Acordă o atenție specială igienei

Din cauza infecției pe care o tratezi cu antibiotice, sistemul tău imunitar nu mai funcționează la parametri optimi, iar corpul tău ar putea să se resimtă din această cauză. Pentru că nu vrei să prelungești această agonie, să o înrăutățești sau să dezvolți o infecție nouă în această perioadă, este extrem de important să acorzi o atenție sporită igienei corporale.

Spală-te pe mâini cât mai des și asigură-te că nu ai contact și cu alți germeni care ți-ar putea deteriora și mai mult starea de sănătate. De asemenea, fii atent și la locurile în care mănânci și asigură-te că restaurantele sau cafenelele pe care le frecventezi respectă cu strictețe regulile de igienă.


Sursă foto: Shutterstock