Dunărea este de netrecut din cauza banchizelor de gheaţă! Armata a trimis o navă militară, care să-i ducă pe oameni de pe un mal pe celălalt. Soldaţii urmau să se ocupe şi de localnicii din satele izolate, cărora plănuiau să le ducă alimente pentru câteva zile.

Puterea acestei nave militare se vede cel mai bine în lupta cu sloiurile. Armata a trimis-o în sprijinul locuitorilor aflaţi pe celălalt mal al Dunării, dar şi pe braţul Chilia.

Articolul continua dupa recomandari

Din cauza gheţii, ambarcaţiunile pescăreşti nu se mai pot încumeta pe Dunăre. Se putea şi mai rău, spun oamenii. Îşi amintesc de anul 1966, când puteai trece fluviul la pas.

Nava este una dintre cele mai puternice de la noi. Are 34 de metri lungime şi 6 lăţime. Chiar şi aşa, n-a putut sparge banchizele care, în unele locuri depăşeau 30 de centimetri grosime. Aşa că a fost chemat în ajutor cel mai mare spărgător de gheaţă.

Misiunea de astăzi a fost oarecum dificilă deoarece porţiunea din portul Tulcei era blocată de sloiuri de gheaţă, şi a trebuit să şteptăm până a sosit spărgătorul de gheaţă Perseus, pentru a ne croi drum.

Ultima dată, nava militară şi spărgătorul Perseus au intervenit în 2012, când Dunărea a îngheţat bocnă.