Vremea o ia razna şi doboară record după record. Meteorologii vorbesc despre cel mai călduros început de februarie din ultimul secol. Şi fiţi pregătiţi pentru o schimbare bruscă! De miercuri, vine iarna. Chiar dacă va dura doar o zi, vom resimţi efectele vremii la extreme. 

3 februarie 2020. Sunt 20 de grade în sudul ţării, la Zimnicea. Cu 15 mai mult decât ar fi normal în această lună de iarnă. E neobişnuit de cald în toată ţara. 

Articolul continua dupa recomandari

În Bucureşti, razele puternice de soare au ţinut loc de invitaţie la o plimbare în aer liber: "Este cald, sunt cu geaca descheiată şi este foarte comod. Chiar mă gândeam că pare Ibiza cu briza şi căldura asta", "Devine mai cald, comparativ cu şase ani în urmă, pentru că de atâţia ani sunt aici. Pot să vă spun că devine mai cald. Nu numai aici, ci peste tot în lume". 

Deşi este iarnă, vremea de afară ne duce cu gândul la primăvară. Cei din Capitală se pot bucura de temperaturi potrivite pentru luna aprilie, adică aproate 16 grade Celsius.

Este cel mai cald început de februarie din ultimii 100 ani, atrag atenţia meteorologii. 

Şi în Târgu Jiu pare că s-a instalat primăvara. Parcurile sunt pline de ghiocei, iar oamenii au renunţat deja la gecile groase: "E o vreme foarte frumoasă şi profităm de ea cât e timp. E foarte neobişnuit, dar copiii se bucură oricum ar fi". 

18 grade sunt acum la Târgu Jiu - nefiresc de cald pentru data din calendar. De miercuri, însă, vremea schimbă foaia. Nu vor fi mai mult de şase grade, iar în zona montană vântul va bate chiar și cu 100 de kilometri pe oră.

Va fi primul episod veritabil de iarnă. Cea mai afectată zonă va fi Moldova, unde va fi viscol. Schimbarea bruscă este adusă de un val de aer polar, din nordul Europei, care va traversa ţara noastră. 

De la 20 de grade, nu vom mai avea mai mult de 5 grade. Sunt valori mai mici decât normalul perioadei, iar vântul foarte puternic va accentua senzaţia de frig. 

Andrei Meda, meteorolog ANM: La început în zona de munte, apoi încet încet în regiunile nordice, ca în final să ajungă ninsoarea şi în sud şi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea. În zona înaltă vântul va fi tare, urmând să depăşească în rafale 100 de kilometri la oră

Ninsorile sunt însă cea mai bună veste pentru agricultori. Speră ca precipitaţiile să mai compenseze din deficitul imens de apă din sol. Episodul de iarnă durează doar o zi, însă frigul nu ne va părăsi până la sfârşitul săptămânii. 

Nopţile vor fi şi ele geroase. Chiar minus 15 grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei. De săptămâna viitoare, vremea se va încălzi iar. Şocul termic este periculos pentru sănătate, atrag atenţia medicii. Când trecem brusc de la căldură, la îngheţ, microbii se răspândesc mai uşor.

Elena Piţian, purtător de cuvânt DSP Gorj: Creşte şi riscul de viroze şi de îmbolnăviri, pentru că imunitatea organismului nostru e scăzută după această perioadă şi orice hapciu al altcuiva către noi poate să ne îmbolnăvească

Atenţie, schimbarea vremii aduce şi risc de inundaţii. Este cod portocaliu în trei judeţe din vestul ţării. 

În Bihor, o viitură a distrus barajul care alimentează cu apă potabilă locuitorii oraşului Ştei. Autorităţile aşteaptă ca nivelul apei să scadă pentru a putea interveni.