Folosim din ce în ce mai mult gel antibacterian, în loc să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Iar asta ne poate îmbolnavi, avertizează medicii, care atrag atenţia că ne distrugem singuri imunitatea. Cei mai vulnerabili sunt copiii.

precum credea: "Mi s-a recomandat de către medicul dermatolog să încerc să nu folosesc foarte mult săpunul antibacterian. Printre bacteriile care se elimină sunt şi bacteriile bune."

Articolul continua dupa recomandari

Dezinfectantul nu lipseşte din geanta Cătălinei. Îl foloseşte, totuşi, cu mai multă grijă: "Îl foloseam înainte să mâncăm, când eram în maşină îl foloseam. Când nu avem acces la apă şi săpun îl folosim. Dar cât mai rar, am auzit că tricosanolul nu este foarte sănătos."

Triclosanul nu este singura substanţă sintetică pe care o conţin gelurile antibacteriene. Iar medicii spun că eficacitatea acestor produse este de maximum 60%, nu 99%, cum scrie pe multe ambalaje. Copiii ar fi cei mai vulnerabili. Ruxandra Constantina, medic de familie: "Folosirea lor regulată, în special de către copii, poate să ducă de la simple iritaţii la alergii la nivelul pielii. Provoacă alergii generale, declanşarea unor crize de astm, dar şi afecţiuni mai grave, cum ar fi tulburări hormonale, cancer de sân la femei sau feminizarea băieţilor."

Tot medicii ne atrag atenţia că gelurile dezinfectante nu pot distruge virusurile puternice, cum este, de exemplu, cel gripal.

Vechile obiceiuri sunt şi cele mai sănătoase, e sfatul dermatologilor. Se recomandă spălarea mâinilor cu un săpun blând, mai ales când temperaturile sunt scăzute şi pielea este mai sensibilă decât în alte prioade ale anului. Totusi, ar fi bine să nu facem asta decât de cel mult 20 de ori pe zi.