Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB) nu va mai avea permisiunea să facă asocieri în urma cărora în parcuri să fie organizate activități comerciale, a anunțat, joi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București.

"Am dispus conducerii ALPAB să înceteze toate asocierile pe care le are cu societățile comerciale care au construit restaurante și terase în Parcul Herăstrău. A fost o acțiune pe care am făcut-o încă din primele zile de mandat. (...) Din acest moment, ALPAB nu va mai avea permisiunea să facă asocieri în urma cărora se organizează activități comerciale. Nu e vorba doar de Herăstrău, ci și de alte parcuri sau zone pe care le are în administrare", a spus edilul.

Articolul continua dupa recomandari

Firea a menționat că societățile comerciale existente vor trebui să intre în legalitate față de Primăria Generală.

"Sunt mai multe categorii. Unii au luat în concesiune, foarte puțini au și cumpărat — dar de la proprietari ilegitimi, deoarece proprietatea este a tuturor cetățenilor, nu a acelor societăți comerciale fantomă. Deci, acele unități care au construit cu autorizație de construcție legală și funcțională, dar plătesc chirie unor privați — care nu au, de fapt, în proprietate acele suprafețe — vor trebui să facă contractul direct cu Primăria. Terasele ilegale intră în altă categorie", a explicat primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea a reamintit că există o hotărâre judecătorească definitivă, în baza căreia se recunoaște că cele șapte hectare din Parcul Herăstrău sunt în patrimoniul municipalității.

"Cele șapte hectare care au făcut obiectul deciziei Curții de Apel din 2015, referitor la BTT, au fost întabulate, în sensul că a fost trecut în Cartea funciară dreptul de proprietate al Municipiului București cu privire la teren. (...) Construcțiile se vor verifica, în funcție de autorizațiile și actele de proprietate ale societăților care le dețin", a precizat și directorul executiv al Direcției Patrimoniu, Mariana Perșunaru.

Sursa: Agerpres