Treizeci de județe din țară se află sub avertizare cod galben de furtuni, iar ploile și vântul puternic au făcut deja ravagii în mai multe localități din Caraș-Severin, Vâlcea sau Timiș.

În Vâlcea, o furtună a produs pagube în mai multe zone, vântul extrem de puternic doborând copaci care au blocat circulaţia pe mai multe drumuri naţionale.

Articolul continua dupa recomandari

 

Furtuna a afectat municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi localităţile Olăneşti şi Băile Govora, unde vântul puternic a rupt copaci care au căzut peste firele de alimentare cu energie electrică şi pe şosele.

În Râmnicu Vâlcea, o rafală de vânt a luat pe sus acoperişul unei staţii de benzină. Acoperişul a căzut peste mai multe autoturisme.

De asemenea, tot în Râmnicu Vâlcea, o conductă de gaze care alimentează un bloc de locuinţe a fost fisurată, alimentarea fiind întreruptă din cauza pericolului de exploze.

În unele zone, din cauza avariilor produse pe reţeaua de electricitate, alimentarea cu curent electric a fost sistată.

Vezi 5 imagini în Galerie

În Timiș, acoperişul unei case din satul Bobda a luat foc, miercuri seară, după ce a fost lovit de fulger, iar şapte gospodării din localitatea Criciova au fost inundate. 

În satul Bacova care aparţine de oraşul Buziaş pompierii au fost chemaţi să ajute la degajarea unui copac căzut pe carosabil.

Şi în Timişoara, o casă a fost inundată, la locul intervenţiei s-a deplasat Detaşamentului 1 de Pompieri Timişoara cu o autospecială de serviciu, o motopompă transportabilă, o electropompă şi doi subofiţeri.

Vezi 5 imagini în Galerie

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate cod roşu, cu precizarea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Timişului. 

În Gorj, acoperişul unei case din Târgu-Jiu a fost smuls de vânt, pompierii intervenid la faţa locului pentru remedierea situaţiei.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, echipele intervin pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi pe carosabil, în localităţile Curtisoara, Borascu si Schela.

”În plus, avem pietre căzute pe carosabil pe Defileul Jiului, la aproximativ 10 km de Bumbesti Jiu şi o persoana surprinsa de furtuna la Arcani”, au precizat reprezentanţii ISU Gorj.

În Caraş-Severin, aproximativ 40 de gospodării au fost inundate în localitatea Slatina Timiş, iar trei persoane au fost evacuate după ce o viitură a ajuns într-o gospodărie din Borlova.

”Intervin 20 de pompieri militari cu patru motopompe transportabile şi patru autospeciale. Pârâul Slatina a ieşit din albie. Sunt inundate şi străzile din localitate”, transmite ISU Caraş-Severin.

De asemenea, potrivit sursei citate, o gospodărie a fost izolată de apă în localitatea Borlova. Reprezentanţii ISU spun că s-a impus evacuarea a trei persoane.

Din cauza condiţiilor meteo, localităţile Jupa, Zăgujeni, Zorlencior, Cornuţel, Maciova, Cavaran, Sacu, Domaşnea nu sunt alimentate cu energie electrică.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii până miercuri la ora 24.00.

Meteorologii spun că este doar începutul. Până mâine, la ora 24.00, cinci judeţe vor fi sub cod portocaliu de inundaţii.

În acelaşi interval, e cod galben de furtuni în 30 de judeţe. În timp ce vestul ţării se confruntă cu ploi şi vijelii, estul fierbe la temperaturi caniculare. 

Sursa: News.ro