Fructele de sezon nu sunt culese, în această perioadă, doar pentru dulceţuri. Afinata, zmeurată sau vişinată sunt în topul preferinţelor românilor. Băuturile se fac în casă, după reţete vechi. Sunt culese fructe cât mai zemoase şi este nevoie de răbdare până când băutura va putea fi consumată. 

În Apuseni, afinele sunt considerate cele mai sănătoase fructe de pădure. Abia au fost culese, iar în cabanele de la munte se pregăteşte afinata. 

Articolul continua dupa recomandari

Nici o băutură nu se face peste noapte. Este nevoie de răbadare. Fructele acoperite de zahăr trebuie să stea la macerat înainte de a se turna alcoolul.  

În acest timp, moţii au rezerve strategice. Dedicate în special turiştilor. Se spune că afinata conţine peste 80% din compuşii prezenţi în fructul proaspăt. 
Aceştia pot avea efect benefic asupra creativităţii şi pot scădea glucoza din sânge, desigur dacă afinata este consumată rar, în cantităţi mici. 

Gustul iese în evidenţă atunci când băutura este consumată alături de produsele ardeleneşti: jumări sau şuncă afumată.

O altă băutură apreciată de români este vişinata. Iată cum se pregătesc oamenii din Saschiz, Mureş. 

Reţeta pentru vişinată este destul de simplă: fructe, zahăr, alcool. Dar în fiecare casă există câte un secret. Vişinata este cea mai populară băutură de casă în Ardeal. 

Trebuie ferită de razele soarelui.  Cam o lună de zile durează până când vişinata va fi gata de pus în pahar.