Cercetătorii români sunt, cel mai probabil, singurii care se bucură de schimbările de climă din ultimii ani! Şi asta pentru că lucrează la experimente care să ne ajute să cultivăm şi noi plante şi copaci exotici. Momentan au reuşit să introducă în livezile tradiţionale de meri şi peri inclusiv o specie rară de bananieri.

Asta pe lângă kiwi, curmali şi smochini. Şi, din ce spun specialiştii, rezistă perfect.

Articolul continua dupa recomandari

Florin Stănică, Profesor Facultatea de Horticultură: Fiecare plantă din colecţia noastră de aici este unică. Sunt hibrizi pe care noi i-am obţinut prin încrucişarea florilor de la mai multe specii.

Banana Nordului sau PawPaw cum mai este denumit fructul, este o specie rară de bananier din Statele Unite, care s-a adaptat perfect pe pământ românesc. Cercetătorii cred că va avea succes datorită gustului deosebit, un amestec de vanilie şi ciocolată.

Vedeta livezii este de departe kiwi-ul. În livada facultăţii găsim 3 soiuri. Specialiştii spun că planta e foarte rezistentă, nu are boli şi nici dăunători la noi. O sămânţă de Paw Paw costă în jur de 90 de lei, iar o plantă de kiwi între 30 şi 40 de lei.

Raluca e studentă în anul 4 la Facultatea de Horticultură şi işi dă licenţa în curmal.

Raluca Ţelea, studenta: Am decis să-mi aleg această specie pentru că îmi place foarte mult gustul fructelor de curmal chinezesc, şi pentru necunoscători conține aproape de 20 de ori mai multă vitamina C decât citricele, de exemplu.

Curmalele se pot consuma atât în stare proaspătă, cât şi deshidratate, iar recoltarea lor se face la începutul lunii octombrie. Curmalul rezistă la temperaturi foarte scăzute şi pot produce, încă din primul an, peste o jumătate de kilogram de fructe.