Iarna s-a instalat în doar câteva ore în aproape toată ţara. Temperaturile au scăzut brusc chiar şi cu 20 de grade. Frigul este resimţit puternic şi din cauza vântului care la rafală depăşeşte 50 de kilometri pe oră. În zonele montane sunt anunţate ninsori viscolite. În sud va ploua aproape neîntreput o noapte şi o zi. Apogeul vortexului polar, care a ajuns deasupra României, va fi însă mâine, când în Capitală vor fi cel mult 6 grade.

Piaţa Romană, la prânz. Două zile, două anotimpuri. Luni, pe soare generos, în tricouri, bucureştenii se plimbau în voie. 

Articolul continua dupa recomandari

Azi, pe frig, cu haine cât mai groase şi căciuli, oamenii au grăbit pasul. 

În termometre au fost cu zece grade mai puţin. 

Răcirea cea mai accentuată a fost la Băile Herculane. În doar 48 de ore, o diferenţă de 17 grade. 

În Suceava şi Miercurea Ciuc, diferenţa a fost de 12 grade. 

Pe litoral, rafalele de vânt au accentuat senzaţia de frig.  

Pe terase, nu s-a încumetat nimeni să stea. Iar în restaurente, clienţii s-au reprofilat. 

Marius Baciu, manager restaurant: Se axează foarte mult pe băuturile calde, preparatele calde. Creşterea e semnificativă. 15, 20% din vânzări reprezintă partea caldă

Vremea la extreme ne afectează sistemul imunitar, avertizează medicii, care ne sfătuiesc să ne îmbrăcăm adecvat, să evităm aglomeraţia şi să ne hidratăm.  

Eugenia Munteanu, medic de familie: Avem multe viroze respiratorii. Debutează cu probleme de sănătate mai ales ale tractului respirator şi după aia se complică cu digestiv şi ţin destul de mult

Timp de 24 de ore, ploile vor cădea aproape necontenit în tot sudul ţării, iar la munte va ninge viscolit. 

Astăzi, la Târgu Jiu, utilajele de deszăpezire au pornit spre zonele în care au fost anunţate zăpezi. Autorităţile au momentan stocuri de sare făcute, dar greva minerilor ar putea afecta alimentările viitoare. 

Nemulţumiţi că nu au primit voucherele de vacanţă, angajaţii de la saline nu mai lucrează şi nici nu se mai livrează sare. 

Ninsorile anunțate închid drumurile spectaculoase de la noi. După ce ieri, din cauza vremii, a fost închisă Transalpina, de luni, de la Piscu Negru şi până la Cabana Bâlea Cascadă, se închide şi Transfăgărăşanul. 

Până anul viitor, turiştii, dar şi angajaţii vor putea ajunge la Bâlea Lac doar cu telecabina, când vremea o va permite.