Ruine, gunoaie, substanţe periculoase, ba chiar şi animale moarte. Nu vorbim despre un cadru dintr-un film de groază, ci de o zonă dintr-un oraş din România. Mai exact în Galaţi. Acolo oamenii sunt obligaţi să inhaleze zilnic substanţe periculoase, provenite de la resturile abandonate într-un fost complex industrial, iar nimeni nu pare să să îi ajute.

Vechea fabrică de echipamente hidraulice din Galaţi este acum departe de strălucirea din perioada ei productivă.

Articolul continua dupa recomandari

Ruine, gunoaie şi substanţe periculoase, lăsate de izbelişte în fosta fabrică de echipamente hidraulice din Galaţi. Acesta este peisajul dezolant care de ani de zile se învecinează cu principalul centru comercial al oraşului şi cu patinoarul artificial, gazdă a multor competiţii sportive naţionale şi internaţionale.

Mai mult, pe terenul unde se află ruinele fabricii au fost depistate două substanţe ce pun în pericol sănătatea localnicilor. Analizele efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului au depistat plumb şi cadmiu în cantităţi dublate.

Marian Mocanu, Garda de Mediu Galaţi: Sancţiunile au fost aplicate pentru neîndeplinirea obligaţiilor de mediu stabilite la încetarea activităţii şi nerealizarea ulterioară a măsurilor. Sancţiunile au fost în număr de şase, în cuantum de 245.000 de lei.

Amenzile nu au fost plătite, iar autorităţile au fost nevoite să se înscrie la masa credală pentru că firma are datorii restante de aproximativ 40 de milioane de lei. În plus, fostul proprietar al instituţiei este de negăsit.

Gabriel Avramescu, prefectul de Galaţi: Este o problemă pe care factorii responsabili, atât de la nivel local cât şi de la nivelul instituţiilor guvernamentale au semnalat-o, au sesizat-o şi au fost nenumărate demersuri ale autorităţilor în sensul intrării în legalitate.

Localnicii au ajuns la disperare.

Localnic: Au spart, au luat toate cablurile, tot ce era, porţi, fier. Până când şi pereţii şi cărămizile. E mizerie multă.

Localnic: Se aruncă numai gunoaie, numai mortăciuni, numai bălegar şi tot ce se aruncă vă daţi seama cam cum este vara, mai ales şi în partea cealaltă chiar acolo.

Cadmiul şi plumbul pot crea de la nevralgii şi greţă, la boli pulmonare, neurotoxicitare, leziuni renale, afectarea oaselor şi apariţia de fracturi spontane. Unii cercetători asociază cancerul cu inhalarea de cadmiu.