Un haos fiscal de nedescris, drumuri la bancă o dată la 3 zile şi multe costuri suplimentare. Ceea ce nu a aplicat până acum niciun stat din Europa, le pregăteşte, din octombrie, guvernul român celor care au afaceri în ţară şi plătesc TVA. Sute de mii de companii vor ţine evidenţa TVA-ului încasat în fiecare zi şi îşi vor deschide conturi bancare în care vor vira exclusiv taxa pe valoare adăugată. 

Răzvan are o afacere în domeniul organizării de evenimente. Noua găselniţă a Guvernului, să plătească TVA-ul într-un alt cont,  separat de cel pe care îl are deja, ar putea să îi dea mari bătăi de cap.

Articolul continua dupa recomandari

În aceeaşi situaţie vor fi alte câteva sute de mii de de afaceri din România. De la florării, magazine de la ţară, baruri, terase sau companii mari. Băncile vor avea cel mai mult de câştigat. Gândiţi-vă că peste 300.000 de companii, plătitoare de TVA, vor trebui să îşi deschidă un cont bancar. Asta înseamnă comisioane peste comisioane ce adună miliona de euro în vistieriile instituţiilor bancare. 

Odată cu deschiderea unui alt cont, contribuabilii vor trebui să ţină evidenţa TVA în timp real. Asta ar putea duce la creşterea costurilor şi pentru serviciile contabililor.

Banii depuşi din TVA nu vor putea fi scoşi din bancă decât cu acordul ANAF. Cine nu va vira banii va fi sancţionat cu 50% din valoarea TVA-ului nevirat. 

Florin Jianu, fostul ministrul al IMM-urilor: "România este prima şi singura ţară care va aplica această lege. Practic, nu există nicio perioadă de discuţii."

Split TVA sau TVA-ul împărţit este aplicat în Italia doar dacă firmele au afaceri cu statul. În Marea Britanie şi Polonia se discută de mulţi ani, dar nu a fost pusă în aplicare. 

La noi,  măsura ar putea fi obligatorie de la 1 octombrie, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, aflat în dezbatere publică.