Slănina condimentată cu tot felul de mirodenii şi aromele îmbietoare i-au strâns pe gurmanzi la Băile Tuşnad. Preparată după reţete ca pe vremea bunicilor noştri, slănina este vedeta acestor zile.

Nu degeaba festivalul îi poartă şi numele. Iar producătorii s-au întrecut să-i convingă pe vizitatori că doar la ei vor găsi cele mai delicioase felii de slană afumată.

Articolul continua dupa recomandari

Manole Florina - producător local: Avem slănină de Mangaliţă care e făcută tradiţional, la fumul de lemne. Afumată, maturată, gustoasă şi, e-adevărat controversată. Unii spun că slănina îngraşă. Alţii că-i sănătoasă. Scade colesterolul şi ajută inima, asta dacă mâncaţi în cantităţi moderate. Adică doar de poftă.

Tot felul de preparate îi îmbie pe vizitatori, dar slănina rămâne vedeta festivalului care îi poartă şi numele în oraşul secuiesc Băile Tuşnad.

Iar din mezeluri, gospodarii au făcut adevărate obiecte de artă. Spre exemplu, această căsuţă din cârnaţi tradiţionali tăiaţi felii, şuncă şi ardei a fost mai degrabă fotografiată decât savurată.

Jumările din porc, raţă şi gâscă sunt şi ele la mare căutare. Deşi nu sunt deloc ieftine, un kilogram costă între 45 şi 55 de lei. Dar gustul e nepreţuit, spun cunoscătorii.

Festivalul SlanaFest se organizează pentru a treia oară. Primele două ediţii au avut loc la Cluj-Napoca, apoi în Braşov.